Speciaal rapport - Wereldmarkten flink onderuit na instorting Chinese aandelen

Enrique Díaz-Álvarez25/aug/2015Valuta-updates

Op maandag vond grootste daling van Chinese aandelen sinds de financiële crisis van 2007 plaats toen en onder beleggers paniek ontstond over een structurele groeivertraging van de Chinese economie. De aandelen daalden met bijna 9% (figuur 1) waarmee de volledige koerswinst van 2015, of wat daarvan nog over was, teniet werd gedaan.

Toen de Aziatische markten op maandagochtend opengingen, uitten handelaren hun teleurstelling nadat de People’s Bank of China (PBOC) niet in staat bleek om tijdens het weekend steunmaatregelen in te voeren waaronder een renteverlaging. De afgelopen week verloren Chinese aandelen al 11% van hun waarde. De jaarlijkse economische groei in China is teruggelopen tot 7%, het laagste niveau in zes jaar.

De sterke koersdaling van Chinese aandelen zorgde wereldwijd voor het instorten van aandelenprijzen. De FTSE 100 daalde met ruim 5% (figuur 2) en staat op het laagste niveau sinds december 2011. Ook Europese aandelen daalden met ruim 5%, terwijl Aziatische aandelen een driejarig dieptepunt bereikten.

Lees het volledige speciale rapport over de gebeurtenissen van afgelopen maandag op de wereldmarkten.

Lees ook ons speciale rapport over de devaluatie van de yuan door de PBOC.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.