Dollar daalt door onzekerheid over FOMC-besluit deze week

Enrique Díaz-Álvarez14/sep/2015Valuta-updates

Wat gebeurde er de afgelopen week op de valutamarkten en welke factoren beïnvloeden de komende dagen de euro, de dollar en het pond? In 2 minuten brengen Paul Ermann en Dirk Croonen van ons team in Amsterdam u op de hoogte. Bekijk hier de video of lees onderstaand de valuta-update van onze hoofdanalist Enrique Diaz.

De Bank of England was deze week voor de valutamarkten de belangrijkste bron van nieuws. Toch zorgden noch de notulen van de bijeenkomst, noch de stemming over de renteverhoging (8 tegen 1) voor verrassingen en steeg de euro iets tegen de meeste overige valuta’s. Deze stijging was vooral gebaseerd op de onzekerheid over het rentebesluit van de Fed tijdens de bijeenkomst deze week en de groeicijfers van de eurozone over de afgelopen kwartalen die iets naar boven werden bijgesteld. Alle ogen zijn nu gericht op de FOMC die aanstaande donderdag zal beslissen of de Amerikaanse rente verhoogd wordt of niet. We verwachten nog steeds een renteverhoging deze maand, maar omdat er ook een aantal leden tegen zal stemmen, wordt het waarschijnlijk maar een krappe meerderheid.

In de opkomende markten waren er tekenen van stabilisatie en de meeste exotische valuta’s hadden zich eind vorige week weer hersteld van hun recente dieptepunt. De Zuid-Afrikaanse rand, die relatief ongevoelig is voor de grondstoffenmarkten, maakte het meest opmerkelijke herstel door.

EUR

De afgelopen week was er gematigd optimistisch nieuws over de economische groei in de eurozone. De bbp-groeicijfers van de afgelopen vier kwartalen werden naar boven bijgesteld. De groei in het eerste halfjaar werd verhoogd van 1,4% naar 1,8% en kwam daarbij dichter bij de doelstelling van 2% die nog steeds niet kan worden gehaald.

Nu verschuift de aandacht naar het politieke vlak. De verkiezingen in Griekenland zullen waarschijnlijk niet voor nieuwe volatiliteit zorgen, zolang er in het parlement een overweldigende meerderheid blijft die het akkoord steunt. Het blijft echter onzeker welke partij de uitvoering van de maatregelen zal leiden. Het nieuws uit Spanje is zorgwekkender. De kans is groot dat de separatisten met een coalitie een meerderheid zullen krijgen in de regionale verkiezingen van Catalonië, terwijl de overige politieke partijen vooral verdeeld zijn over de onafhankelijkheidkwestie. We denken dat de markten het risico van politieke instabiliteit in de op drie na grootste economie van Europa onderschatten.

USD

Een serie secundaire cijfers bevestigde afgelopen week dat de Amerikaanse economie sneller blijft groeien dan gezien de omstandigheden mag worden verwacht.

Het JOLTS arbeidsmarktrapport met feitelijke cijfers over nieuwe aanstellingen en vrijwillige en gedwongen ontslagen was over het algemeen positief. De meeste indicatoren wijzen erop dat de speling in de arbeidsmarkt weer op hetzelfde niveau is als vóór de crisis. Ook de huizenmarkt lijkt aan te trekken.

Wat ons betreft is gezien deze omstandigheden een monetair noodbeleid niet meer noodzakelijk en daarom verwachten we tijdens de FOMC-bijeenkomst deze week nog steeds een verhoging van de Amerikaanse rente. Strategen zijn nog zeer verdeeld (bijna 50/50) over het rentebesluit en ook wij denken dat het maar een krappe meerderheid wordt. De rentemarkten schatten de kans van een verhoging in op 28% – te laag naar onze mening. We houden u op de hoogte!

GBP

Onze indruk van de notulen van de bijeenkomst van het Monetary Policy Committee (MPC) afgelopen donderdag is dat het MPC redelijk verkrappingsgezind is.

Zoals verwacht stemde de Bank of England met 8 tegen 1 tegen een renteverhoging en blijft de rente op 0,5%. Een significante uitspraak uit de notulen was dat “de wereldwijde ontwikkelingen nog onvoldoende reden zijn voor een heroriëntatie”. Het MPC is duidelijk relatief gelaten over de recente marktvolatiliteit. Ook bleek uit de notulen dat “sommige” leden denken dat de inflatie hoger kan uitvallen dan de meeste overige MPC-leden verwachten.

Dit suggereert dat er mogelijk al vanaf volgende maand meer leden zullen stemmen voor een onmiddellijke renteverhoging. Zolang de wereldeconomie niet verslechtert, gaan we er nog steeds vanuit dat er in februari 2016 een Britse renteverhoging komt.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.