Speciaal rapport - Vooruitblik op de septemberbijeenkomst van het FOMC

Enrique Díaz-Álvarez15/sep/2015Valuta-updates

Sinds de Federal Reserve in december 2014 voor het eerst de term “geduld” wegliet uit haar verklaring over het monetaire beleid, proberen de valutamarkten de precieze timing van de renteverhoging te bepalen waar al zo lang over wordt gespeculeerd. Verruimingsgezinde uitspraken van beleidsmakers van de Fed en het aantrekken van de Amerikaanse economie hebben gezorgd voor een flinke stijging van de Amerikaanse dollar sinds de zomer van 2014. Nu komt het moment van het besluit over deze historische renteverhoging snel dichterbij.

Het grootste obstakel voor het verhogen van de Amerikaanse rente is ongetwijfeld de wereldeconomie die vooral verzwakt is door de recente ontwikkelingen in China. De devaluatie van de Chinese yuan in augustus veroorzaakte een wereldwijde golf van verkopen op de financiële markten. Daardoor is men zich zorgen gaan maken over een wereldwijde economische groeivertraging.

Het nieuws na de laatste monetaire beleidsvergadering in juni was gemengd. Terwijl de beleidsmakers erkenden dat het moment voor aanscherping van het monetaire beleid “dichterbij kwam”, is het duidelijk dat veel afhangt van verdere positieve macro-economische cijfers.

Volgens het “World Interest Rate Probability Model” van Bloomberg schatten de markten de kans op een renteverhoging in september op 30% en is er een kans van 60% dat de rente in 2015 in ieder geval nog één keer verhoogd wordt. Wij zijn echter van mening dat de kans op een renteverhoging in september groter is.

Lees hier ons speciale rapport over de septemberbijeenkomst van het FOMC met alle grafieken en onze verwachting met betrekking tot de veelbesproken renteverhoging.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.