Wel of geen Amerikaanse renteverhoging?

Enrique Díaz-Álvarez17/sep/2015Valuta-updates

Vandaag richten de wereldwijde markten zich volledig op het rentebesluit van de Federal Reserve. Het zou de eerste renteverhoging in bijna een decennium zijn. Na een twee dagen vergaderen over het Amerikaanse monetaire beleid, zal de centrale bank om 20:00 uur Nederlandse tijd haar beslissing bekendmaken. De markten houden er momenteel rekening mee dat er geen renteverhoging komt. Toch zijn analisten en economen hierover wereldwijd compleet verdeeld. Wij verwachten nog steeds een renteverhoging na de septemberbijeenkomst, maar het is vrijwel zeker dat dit besluit van het Federal Open Market Committee (FOMC) niet unaniem zal zijn.

Wat gebeurt er bij een renteverhoging?

Een renteverhoging met een kwart procent zou de dollar flink steunen tegen vrijwel alle grote andere valuta’s. Er is ook een kleine kans dat de rente met 0,125% wordt verhoogd.

Wat gebeurt er bij het uitblijven van een renteverhoging?

Als de rente niet wordt verhoogd, drukt dat op korte termijn mogelijk de koers van de dollar, maar de markten zullen ook letten op toelichting van voorzitter Janet Yellen.

Het zal erom spannen. Volg onze analisten Enrique Diaz en Matthew Ryan voor de laatste updates.

Lees ook ons speciale rapport over de renteverhoging.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.