Euro ongewijzigd tegen dollar ondanks rentebesluit FOMC

Enrique Díaz-Álvarez21/sep/2015Valuta-updates

Wat gebeurde er de afgelopen week op de valutamarkten en welke factoren beïnvloeden de komende dagen de euro, de dollar en het pond? In 2 minuten brengen Kees Veerman en Dirk Croonen van ons team in Amsterdam u op de hoogte. Bekijk hier de video of lees onderstaand de valuta-update van onze hoofdanalist Enrique Diaz.

De afgelopen week waren alle ogen op de Federal Reserve (Fed) gericht. Tijdens de septemberbijeenkomst besloot het FOMC de Amerikaanse rente onveranderd te laten. De markten hadden dit verwacht, maar veel economen en analisten (waaronder wijzelf) gingen er nog vanuit dat de renteverhoging ondanks recente ontwikkelingen op de wereldmarkten door zou gaan. De boodschap tijdens de officiële verklaring en de toespraak van voorzitter Yellen was gemengd. Wel werd duidelijk dat de Amerikaanse centrale bank zich voor het eerst sinds vele jaren weer laat beïnvloeden door ontwikkelingen op de financiële markten. Dit was wellicht de belangrijkste factor in het uitstel van de renteverhoging.

De reactie van de valutamarkten was enigszins verrassend. Na de bekendmaking van het rentebesluit steeg de euro aanvankelijk sterk, maar op de vrijdagmiddag werd vrijwel alle winst op de dollar weer prijsgegeven. Het Britse pond steeg licht, terwijl de valuta’s van opkomende landen ondanks koersverlies op vrijdag hun stijging vanaf hun dieptepunt van een paar weken geleden voortzetten.

EUR

Vanwege het gebrek aan belangrijke cijfers in de eurozone, richtten de markten zich afgelopen week volledig op het FOMC-beleid. Het weinige nieuws dat er was, was voornamelijk positief. De industriële productie nam in juli toe met 0,6%, waardoor de daling van 0,3% in juni werd goedgemaakt. De index kan hierdoor in het derde kwartaal circa 1,5% bereiken. Ook de consumptiecijfers (detailhandel en autoregistraties) waren vrij goed en kunnen in het derde kwartaal voor een economische groei van 1,5% zorgen.

Door de beslissing van het FOMC om de rente niet te verhogen, wordt het waarschijnlijker dat de ECB dit jaar nog een uitbreiding van het monetaire verruimingsprogramma aankondigt. De markten lijken het hiermee eens te zijn, aangezien de aanvankelijk grote stijging tegen de dollar na het besluit van het FOMC in de 24 uur daarop vrijwel volledig teniet werd gedaan.

USD

Terwijl de economen volledig verdeeld waren over het rentebesluit van het FOMC, hielden de rentemarkten rekening met een kans van 30% op een renteverhoging. Uiteindelijk besloot het FOMC de rente op het huidige niveau van 0,25% te handhaven en stemde alleen Jeffrey Lacker vóór een directe renteverhoging. De beleidsverklaring van de Fed was relatief verruimingsgezind: De Amerikaanse economie is gezond en groeit goed, maar ontwikkelingen op buitenlandse markten kunnen deze groei in gevaar brengen. De Fed maakt zich duidelijk meer zorgen over de buitenlandse markten dan we hadden voorzien en let nu meer op de aandelenmarkt – iets dat in geen jaren het geval is geweest. Voorzitter Janet Yellen benadrukte ook dat er “verdere verbetering” van de arbeidsmarkt nodig was en bevestigde dat de inflatie de doelstelling zou bereiken.

Significanter is echter nog steeds de beroemde stippengrafiek van de Fed waarin ieder FOMC-lid zijn of haar renteverwachtingen voor de komende kwartalen aangeeft. Hieruit blijkt dat dertien van de vijftien leden dit jaar nog steeds een renteverhoging verwachten. Ook hield Yellen tijdens de persconferentie de deur open door aan te geven dat de discussie nog steeds gaande is. Op basis hiervan schatten we de kans op een renteverhoging in oktober of december in op 50%. Deze verwachting is gebaseerd op het uitblijven van slecht nieuws uit het buitenland en van de aandelenmarkten.

GBP

Het ILO-arbeidsmarktrapport bevestigde dat de Britse arbeidsmarkt de afgelopen maanden flink is verkrapt. Het driemaandelijkse gemiddelde daalde verder naar 5,5%, terwijl het werkloosheidscijfer voor de afgelopen maand 5,4% bedroeg. Nog belangrijker was de versnelling van de groei van het reële inkomen. Inclusief bonussen groeiden de inkomens met 3%. Bij de huidige inflatie leverde dat een reële inkomensgroei van 2% op – wereldwijd een van de grootse reële groeicijfers.

Hoewel het uitblijven van de Amerikaanse renteverhoging tot een vertraging van de renteplannen van de Bank of England (BoE) kan leiden, verwachten we vanwege de goede arbeidsmarkt en huizenmarkt nog steeds een renteverhoging in februari 2016. Hoewel de rentemarkten verwachten dat de Amerikaanse rente dit jaar alsnog zal worden verhoogd, was het uitstel afgelopen week genoeg reden voor een lichte stijging van het pond regen zowel de euro als de dollar.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.