Expliciete woorden van Yellen steunen dollar

Enrique Díaz-Álvarez28/sep/2015Valuta-updates

Wat gebeurde er de afgelopen week op de valutamarkten en welke factoren beïnvloeden de komende dagen de euro, de dollar en het pond? In 2 minuten brengen Kees Veerman en Paul Erdmann van ons team in Amsterdam u op de hoogte. Bekijk hier de video of lees onderstaand de valuta-update van onze hoofdanalist Enrique Diaz.

Omdat er de afgelopen week nauwelijks belangrijke cijfers werden gepubliceerd, richten de markten zich op de uitspraken van de centrale banken. Fed-voorzitter Janet Yellen verraste de markten met een verkrappingsgezinde toelichting op de FOMC-verklaring van afgelopen week. ECB-president Draghi, gaf op zijn beurt tegenstrijdige boodschappen af door aan te geven dat de ECB zich zorgen maakt over tegenvallende cijfers, maar nog niet bereid is om de monetaire verruiming uit te breiden. Daardoor keerde de koers van de euro terug naar het niveau van vóór de FOMC-bijeenkomst. Het Britse pond zakte zelfs nog verder weg tegen alle G10-valuta’s behalve de Noorse kroon na verruimingsgezinde uitspraken van het Monetary Policy Commitee (MPC).

EUR

De belangrijkste indicatoren voor de eurozone bleven in september grotendeels gelijk. De samengestelde PMI-graadmeter voor ondernemersvertrouwen daalde een fractie naar een niveau dat nog steeds wijst op een economische groei van 2%. Toch zien we de laatste tijd dat de PMI de economische groei iets overschat. Het emissieschandaal bij Volkswagen levert wel een extra risico op voor de Duitse economie. De auto-industrie is goed voor bijna een vijfde van de Duitse export en als de Duitse automakers hierdoor permanent marktaandeel verliezen, heeft dat aanzienlijke gevolgen voor de Duitse economie. Op het politieke vlak vormden de Catalaanse verkiezingen het eerste van een serie risico’s voor de euro. Catalaanse separatisten haalden geen 50% van de stemmen binnen, maar kunnen dankzij de eigenaardigheden van het kiessysteem toch een absolute meerderheid in het regionale parlement bemachtigen. Ze gaven aan dat dit voldoende was voor een verklaring van onafhankelijkheid. We blijven ervan overtuigd dat de politieke risico’s in de eurozone voorlopig zwaarder zullen wegen dan de economische.

USD

De berichten uit de VS waren de afgelopen week geruststellend. Het bbp-cijfer voor het tweede kwartaal werd opnieuw verhoogd naar 3,9%. De huizenmarkt blijft gezond en de wekelijkse aanvragen van werkloosheiduitkeringen zweefden rond het laagste punt in verschillende decennia. Het effect op de dollar van deze stroom positieve berichten werd nog versterkt door de verkrappingsgezinde uitspraak van voorzitter Yellen op 24 september. Ze gaf expliciet aan dat de meerderheid van de FOMC-leden verwacht dit jaar de rente nog te verhogen en dat de eerste verhoging zowel tijdens de oktoberbijeenkomst als de decemberbijeenkomst kan plaatsvinden. We blijven bij onze verwachting van een renteverhoging in oktober of december en schatten de kans voor beide bijeenkomsten in op 50%. Uiteraard zou dit gepaard gaan met een doorgaande stijging van de dollar ten opzichte van alle overige G10-valuta’s.

GBP

Door het gebrek aan macro-economisch nieuws, richten de markten zich volledig op de uitspraken van MPC-leden Broadbent en Cunliffe. Deze waren voorzichtig en niet bijzonder verhelderend. We blijven bij onze voorspelling van een renteverhoging in februari, maar we zullen nauwlettend kijken naar de stemmen tijdens de novemberbijeenkomst. We verwachten dat er dan meer leden zullen vragen om een onmiddellijke renteverhoging. Mocht dat niet het geval zijn, dan zullen we onze verwachtingen met betrekking tot de renteverhoging moeten opschuiven en ook onze koersvoorspelling voor het pond moeten bijstellen.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.