Speciaal rapport - Herziene voorspellingen G10-valuta’s

Enrique Díaz-Álvarez08/okt/2015Speciale rapporten

De recente activiteit op de valutamarkten werd voornamelijk bepaald door twee factoren. De eerste was het besluit van de Federal Reserve om de Amerikaanse rente niet te verhogen, hoewel werd aangegeven dat een verhoging in 2015 zeer waarschijnlijk is. De tweede was de koersval van de valuta’s van opkomende landen waarvan velen een dieptepunt bereikten ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Het effect van het besluit van de Fed om de rente niet verhogen, werd verzacht door verkrappingsgezind commentaar van verschillende FOMC-leden. Die suggereerden dat er tijdens de oktoberbijeenkomst een renteverhoging zou kunnen komen en ook dat de centrale bank zich weinig zorgen maakt over de recente volatiliteit. Het is dan ook niet verrassend dat de dollar het verlies direct na het uitblijven van de renteverhoging alweer heeft goedgemaakt.

De Europese Centrale bank (ECB) is daarentegen vrij pessimistisch gestemd. De bank blijft haar groei- en inflatieverwachting voor de eurozone verlagen en overweegt de monetaire verruiming uit te breiden. Door recente teleurstellende inflatie- en werkloosheidscijfers zal de ECB voor het einde van het jaar actie moeten ondernemen.

Daarom blijft het verschil in monetair beleid tussen de VS en de eurozone en in mindere mate tussen de VS en het Verenigd Koninkrijk de belangrijkste factor in de bewegingen op de valutamarkt.

Hoewel dit rapport de ontwikkelingen van de G10-valuta’s beschrijft, kunnen we niet voorbijgaan aan de enorme volatiliteit van de exotische valuta’s. We zijn ervan overtuigd dat de omvang van de verkoopgolf in de meeste gevallen buiten proportie was en dat de meeste opkomende landen de wil en de middelen hebben om hun valuta’s te stabiliseren.

Download het volledige speciale rapport met onze voorspellingen voor de G10-valuta’s: de Amerikaanse dollar, de euro, het Britse pond de Japanse yen, de Zwitserse frank, de Zweedse, Noorse en Deense kroon en de Australische, Nieuw-Zeelandse en Canadese dollar tot eind 2017.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.