Dollar onder druk na uitstel Amerikaanse renteverhoging

Enrique Díaz-Álvarez12/okt/2015Valuta-updates

Wat gebeurde er de afgelopen week op de valutamarkten en welke factoren beïnvloeden de komende dagen de euro, de dollar en het pond? In 2 minuten brengt Kees Veerman van ons team in Amsterdam u op de hoogte. Bekijk hier de video of lees onderstaand de valuta-update van onze hoofdanalist Enrique Diaz.

Na de recente zwakte van de Amerikaanse dollar maken organisaties wereldwijd de balans op met betrekking tot de risico’s en kansen die dit oplevert. Er bestaat veel twijfel over de renteverhoging in december en velen overwegen nu om de onzekerheid uit te sluiten door het vastzetten van wisselkoersen. Als de Federal Reserve onduidelijk blijft over de renteplannen, kan de dollar nog verder verzwakken.

Ondernemers zijn nog steeds verrast over de stijging van de euro sinds juli dit jaar. De cijfers uit de eurozone blijven slecht. De consensus is echter dat de euro zal dalen waardoor bedrijven in de eurozone concurrerender worden op buitenlandse markten.

Verder was de uitzonderlijke prestatie van de valuta’s van opkomende markten opvallend. De koersstijgingen varieerden van 2% voor de Zuid-Afrikaanse rand tot 7% voor de Indonesische roepia. Zoals we al aangaven in ons speciale rapport over de opkomende markten, was er een overreactie van de markten met betrekking tot de dalende grondstofprijzen en de groeivertraging in China. De verkoopgolf in exotische valuta’s was dan ook niet geheel terecht. De lage koersen die hierdoor ontstonden, bieden een unieke mogelijkheid om termijncontracten af te sluiten op zeer lage niveaus.

EUR

De vraag die iedereen in de eurozone bezighoudt, blijft of de ECB de monetaire verruiming zal uitbreiden in reactie op de groeivertraging in de wereldeconomie.

De notulen van de septemberbijeenkomst boden hier weinig houvast. Er werd niet expliciet gesproken over een uitbreiding van de monetaire verruiming, maar de voorspellingen van de economische groei en de inflatie werden met ieder 0,2% wel flink naar beneden bijgesteld. Deze tegenstrijdigheid is zorgwekkend, want dit kan duiden op onenigheid binnen de ECB. We hopen dat de ECB na de volgende bijeenkomst niet opnieuw op clichés als “structurele hervorming” terugvalt.

Volgens rapporten uit de lidstaten zijn de cijfers van de industriële productie in augustus gedaald. Vooral de Duitse productiecijfers lijden onder de groeivertraging in opkomende markten. De orders van buiten de eurozone daalden in augustus opnieuw na een eerdere sterke daling in juli. Het effect van de Volkswagenschandaal is daar nog niet eens in meegenomen.

We blijven bij onze verwachting dat de ECB de realiteit onder ogen zal zien en vóór het einde van het jaar extra monetaire verruiming moet aankondigen. Na de bijeenkomst van afgelopen week bevindt de euro zich op een uitstekend niveau voor het afsluiten van termijncontracten.

USD

Vorige week liet de dollar de sterkste daling zien van de afgelopen maanden. De dollar daalde tegen alle andere grote valuta’s en verloor handelsgewogen 1,2%. Er was echter weinig noemenswaardig macro-economisch nieuws.

Het nieuws dat er was, contrasteerde met het zwakke banenrapport van september. Het aantal werkloosheidsaanvragen, vacatures en het ondernemersvertrouwen bleven sterk. Dit steunt onze verwachting dat de slechte cijfers van het recente banenrapport eerder incidenteel zijn, dan een teken van een trend.

De internationale handel viel echter tegen. Het handelstekort groeide van 41 miljard dollar in juli naar 48 miljard dollar in augustus. We kijken nu uit naar de detailhandelscijfers voor september voor een bevestiging van de schijnbare vertraging van de banengroei.

De Amerikaanse economische cijfers zijn belangrijker dan ooit, want deze zullen in grote mate bepalen of de Fed in december de referentierente verhoogt of niet.

GBP

De Britse cijfers van afgelopen week leverden geen steun op voor de renteplannen voor februari 2016.

Allereerst daalde de PMI voor de dienstensector met maar liefst twee punten naar 53,3 waaruit blijkt dat men terughoudender wordt met investeringen. Het Monetary Policy Committee (MPC) liet de Britse rente met 8 stemmen tegen 1 opnieuw ongewijzigd. Hoewel het MPC de risico’s van de binnenlandse en wereldwijde groeivertraging erkende, lijken de leden zich over geen van beide grote zorgen te maken.

De vrijwel unanieme nee-stem van de Bank of England zal waarschijnlijk niet in drie maanden veranderen in een meerderheid voor een renteverhoging. Daarom schuiven we onze verwachting voor de eerste Britse renteverhoging op naar het tweede kwartaal van 2016.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.