Top 10 slechtst presterende exotische valuta’s van 2015

Enrique Díaz-Álvarez15/okt/2015Uncategorised

2015 was een moeilijk jaar voor de valuta’s van opkomende landen. De vertraging van de Chinese economische groei, een kelderende olieprijs en de Amerikaanse rente die ieder moment verhoogd kan worden, veroorzaakten voor veel exotische valuta’s een verkoopgolf.

Uitdagingen voor opkomende landen

Valuta’s als de Braziliaanse real en de Turkse lira leden onder politieke onrust, terwijl andere valuta’s zoals de Russische roebel en de Ghanese cedi extreem volatiel werden door grote verschuivingen in het vertrouwen van investeerders.

Veel valuta’s, waaronder Maleisische ringgit, de Zuid-Afrikaanse rand en de Mexicaanse peso, hebben door de genoemde factoren en de devaluatie van de Chinese yuan in augustus zelfs een historisch dieptepunt bereikt. De index voor exotische valuta’s van JP Morgan daalde sinds het begin van 2015 met een vijfde naar het laagste punt ooit.

Welke valuta’s presteerden het slechtst?

De Braziliaanse real werd het hardst getroffen en verloor alleen in 2015 al 31,5% van zijn waarde. Hieronder volgt een top 10 van de slechtst presterende valuta’s die ook worden besproken in ons speciale rapport over opkomende landen.

  1. Braziliaanse real (BRL) -31,5%
  2. Turkse lira (TRY) -20,3%
  3. Maleisische ringgit (MYR) -16,7%
  4. Ghanese cedi (GHS) -15,9%
  5. Zuid-Afrikaanse rand (ZAR) -13,7%
  6. Keniaanse shilling (KES) -12,2%
  7. Mexicaanse peso (MXN) -11,1%
  8. Indonesische roepia (IDR) -9,0%
  9. Egyptische pond (EGP) -8,7%
  10. Peruviaanse sol (PEN) -8,1%

Hoe ziet de toekomst eruit?

Op korte termijn wordt de koers van exotische valuta’s niet alleen bepaald door de gevoeligheid van de valuta voor Amerikaanse renteverhogingen, maar ook door de mate waarin de valuta is gedaald tijdens de recente verkoopgolf. Sommige valuta’s zijn namelijk voldoende gedaald om het land weer concurrerend te maken en de verslechtering van de ruilvoet te compenseren. Bij de meeste exotische valuta’s was de verkoopgolf naar onze mening buiten proportie en deze werd nog groter door het sluiten van oude posities.

De meeste valuta’s herstellen zich nu richting een koers die past bij de huidige macro-economische situatie in het land. We verwachten dat vooral de Braziliaanse real en de Zuid-Afrikaanse rand zich zullen herstellen, terwijl de Turkse lira gezien de sombere economische vooruitzichten kwetsbaar zal blijven.

Download voor een volledige analyse van de valuta’s van 20 opkomende markten ons speciale rapport met voorspellingen tot eind 2017.

Dit rapport is geschreven door onze hoofanalist Enrique Diaz, die Ebury’s valutavoorspellingen via het Bloomberg netwerk verzorgt en regelmatig in De Financiële Telegraaf en de Financial Times verschijnt.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.