Infographic - Kaart van de Nederlandse goederenimport van buiten de eurozone

Enrique Díaz-Álvarez21/okt/2015Uncategorised

De daling van de Nederlandse import van goederen zette zich in de eerste zeven maanden van 2015 voort. Het grootste deel van de geïmporteerde goederen (60%) was afkomstig van buiten de eurozone en dat aandeel is sinds 2013 licht gedaald. Ook in absolute zin daalde de waarde van de geïmporteerde goederen van buiten de eurozone.

Verschuiving
Zoals we eerder zagen, is er een duidelijke verschuiving in de herkomstlanden van de Nederlandse import. Volgens cijfers van het CBS zijn dit de tien belangrijkste herkomstlanden voor de Nederlandse goederenimport van buiten de eurozone: China (8,8%), de Verenigde Staten (8,6%), het Verenigd Koninkrijk (5,5%), Rusland (3,9%), Noorwegen (3,3%), Japan (2,2%), Polen (1,9%), Maleisië (1,7%), Zweden (1,6%) en Tsjechië (1,3%).

Risico’s
Import uit landen buiten de eurozone brengt vaak een wisselkoersrisico met zich mee. De meeste importeurs hebben inkomsten in euro’s, terwijl ze hun buitenlandse leveranciers in een andere valuta betalen, zij het in dollars of in de lokale valuta. Door een zwakke euro, zien veel importeurs hun inkoopprijzen op lange termijn stijgen. Op korte termijn kan een factuur in een buitenlandse valuta duurder uitvallen en bepaalde transacties zelfs verliesgevend maken. Met de juiste valutastrategie kan het koersrisico echter worden gereduceerd of uitgesloten.

Ebury heeft een infographic gepubliceerd met een overzicht van de 10 belangrijkste herkomstlanden voor de Nederlandse goederenimport van buiten de eurozone met koersvoorspellingen voor de betreffende nationale valuta’s tot eind 2017.

De importcijfers zijn afkomstig van het CBS. De valutavoorspellingen zijn afkomstig van het analistenteam van Ebury dat wordt geleid door Chief Risk Officer Enrique Díaz-Álvarez.

Kaart Nederlandse import
Neem voor actuele koersvoorspellingen of informatie over onze oplossingen voor importeurs contact met ons op via 020 217 0810 of info@ebury.nl.

Lees ook:
Speciaal rapport – Herziene voorspellingen G10-valuta’s
Verschuivingen binnen de Nederlandse import

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.