Euro daalt sterk na uitspraken Draghi over monetaire verruiming in december

Enrique Díaz-Álvarez26/okt/2015Valuta-updates

Afgelopen donderdag gebeurde wat we enige tijd gelden voorspelden: Uit de uitspraken van de ECB bleek dat er plannen zijn om de monetaire verruiming uit te breiden. Zodra dit nieuws bekend werd, daalde de euro sterk tegen de Amerikaanse dollar en bleef deze dalen totdat de markt in New York op vrijdag sloot.

Een dergelijke daling van de euro hebben we sinds de zomer niet meer gezien. De huidige positie van de euro komt veel meer overeen met zowel onze eigen voorspellingen als de samengestelde Bloomberg index. Omdat in december de omvang en de duur van het monetaire verruimingsprogramma zullen worden aangekondigd, is vrijwel iedereen pessimistischer over de eurokoers.

In zijn koersval trok de euro vorige week alle andere Europese valuta’s mee omlaag. Deze sloten tussen de 2,5% en de 3,5% lager tegen de dollar. Het Britse pond deed het relatief goed, door tegen de dollar maar 1% in waarde te dalen en maakte zelfs een deel van het recente verlies tegen de euro goed.

Zowel het pond als de Amerikaanse dollar werden deze week gesteund door goede macro-economische cijfers. Dit is vooral belangrijk voor de Amerikaanse dollar, want dit zal meer FOMC-leden ertoe overhalen om in de binnenkort vóór een renteverhoging te stemmen. Als de Amerikaanse rente daadwerkelijk wordt verhoogd, zou dat de dollar versterken ten opzichte van de meeste overige valuta’s.

Door de aankondiging van de ECB afgelopen week is het uiteenlopende monetaire beleid van de centrale banken opnieuw de belangrijkste factor geworden die de valutamarkten drijft. We verwachten dan ook dat de euro zijn neerwaartse trend tegen de meeste grote valuta’s zal voortzetten.

EUR

Enige tijd gelden gaven we al aan dat er voor de ECB een noodzaak bestaat om actie te ondernemen. De inflatie is negatief en de ECB blijkt sinds 2013 niet in staat om deze te verhogen tot de doelstelling die “net onder de 2%” ligt. Zelfs de eigen inflatievoorspellingen van de ECB die lange tijd vrij optimistisch waren, geven nu aan dat de inflatie van de eurozone pas in 2018 weer de doelstelling zal bereiken.

Afgelopen donderdag, reageerde de ECB zoals we in eerdere updates aangaven, eindelijk op deze en andere risico’s en al haar uitspraken wezen erop dat er in december verdere maatregelen worden genomen. Niet alleen wordt de monetaire verruiming, die in maart 2015 begon, uitgebreid, maar verdere renteverlaging behoort ook tot de mogelijkheden.

Opvallend genoeg kwamen deze verruimingsgezinde uitspraken in een week dat de economische cijfers voorzichtig positief waren. De PMI, de belangrijkste indicator voor ondernemersvertrouwen, steeg in oktober iets. Dit is een teken dat de groeivertraging in China nog geen effect heeft gehad op de economie van de eurozone.

De voorwaarden voor bankkrediet worden, mede door de monetaire verruiming, langzaam beter. Desondanks voorzien we binnenkort geen structurele stijging tegen andere grote valuta’s, aangezien de ECB zich klaarmaakt om de economie verder te stimuleren.

USD

De afgelopen week waren er goede cijfers uit de huizenmarkt. Zowel de nieuwbouw van huizen en het aantal verstrekte bouwvergunningen lijken in het derde kwartaal van 2015 flink te zijn gestegen.

Het perspectief voor de Amerikaanse bbp-groei in het derde kwartaal lijkt te verbeteren. De binnenlandse vraag groeit flink met ruim 3% op jaarbasis, maar wordt gecompenseerd door de export die lijdt onder een dure dollar een correctie in voorraden. Al met al verwachten we dat de bbp-groei de trend blijft volgen met een groeicijfer van rond de 2% in het derde kwartaal.

Deze gematigd positieve cijfers en het herstel in banengroei richting de 200.000 per maand dat we verwachten, zou voor de FOMC voldoende moeten zijn voor een meerderheid als in december weer over de renteverhoging wordt gestemd.

GBP

De Britse detailhandelscijfers voor september die afgelopen week uitkwamen, waren verrassend goed. De verkoopcijfers lieten een aanzienlijke maandelijkse stijging van 1,9% zien en de groei op jaarbasis bedraagt 6 à 7%. Dit suggereert dat de dalende werkloosheid en de gezonde salarisgroei eindelijk leiden tot een toename in het consumentenvertrouwen en de consumentenuitgaven.

Hoewel de detailhandelscijfers sterk schommelen en bijzonder vaak worden herzien, gaven de cijfers van de afgelopen week de indruk van een gezonde Britse economie die groeit met 2 à 3%. Daardoor zou de Britse rente in het tweede kwartaal van 2016 al kunnen worden verhoogd – eerder dan waar de markten op rekenen.

Lees on nieuwe G4-rapport voor de laatste valuta-voorspellingen.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.