Geen renteverhoging verwacht van FOMC tijdens oktoberbijeenkomst

Enrique Díaz-Álvarez27/okt/2015Valuta-updates

De beleidsmakers van de Federal Reserve (Fed) komen deze week opnieuw samen in Washington voor de oktoberbijeenkomst van de FOMC. Hier wordt beslist of de tijd rijp is voor de langverwachte Amerikaanse renteverhoging. De Federal Reserve heeft de rente de afgelopen zeven jaar gelijk gehouden vlak boven het nulpunt, maar nu de werkloosheid daalt en in de buurt komt van wat de Fed als “volledige werkgelegenheid” beschouwt, bereiden de markten zich voor op de eerste renteverhoging. Maar de vraag blijft wanneer deze precies plaatsvindt.

De economische groei is met een indrukwekkende 3,7% in het tweede kwartaal gezond. Hoewel de banengroei eerder deze maand daalde, trekt deze alweer aan en de werkloosheid is op een zesjarig dieptepunt.

Toch is de kans dat de Amerikaanse rente op woensdagavond wordt verhoogd erg klein. De rentemarkten houden rekening met een kans van minder dan 5% dat de rente wordt verhoogd. De belangrijkste reden hiervoor is het teleurstellende banenrapport van het begin van deze maand, dat naar onze mening een renteverhoging in oktober vrijwel onmogelijk maakt. Uit dit rapport bleek dat de maandelijkse banengroei de laatste vier maanden onder de 200.000 lag.

Ook nam de loongroei flink af, terwijl de arbeidsparticipatie een nieuw dieptepunt bereikte. Daarbij bleef de inflatie hardnekkig laag, nadat deze in september onder het nulpunt dook.

In het volledige speciale rapport leest u waar u op moet letten tijdens de Monetary Policy Statement.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.