Dollar stijgt in afwachting van rentebesluit Fed

Enrique Díaz-Álvarez28/okt/2015Valuta-updates

Internationale bedrijven door heel Nederland en Europa kijken uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve vanavond. Het Federal Open Market Committee (FOMC) zal om 14:00 uur ET (19:00 uur in Nederland) het resultaat van de twee dagen durende beleidsvergadering bekendmaken.

Internationale ondernemers wachten het effect af dat de Amerikaanse renteplannen zullen hebben op de inkoopkosten van Amerikaanse producten en diensten. Een koerswijziging van de dollar kan ook hun inkomstenstromen van buiten de eurozone beïnvloeden. Hoewel we geen renteverhoging verwachten, zal de toon van de verklaring van het monetaire beleid de belangrijkste indicator zijn voor de toekomstige ontwikkeling van het Amerikaanse monetaire beleid.

We gaan er nog steeds vanuit dat de Amerikaanse rente in december dit jaar zal worden verhoogd. Organisaties met een flinke jaarlijkse dollarbehoefte die hier in hun budgetten geen rekening mee houden, moeten dus goed op hun valutarisico’s letten.

De toon van de Monetary Policy Statement zal globaal de koers aangeven van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de overige grote valuta’s en op korte termijn kan de dollar daardoor flink schommelen. Als de beleidsverklaring verkrappingsgezind van aard is en de recente slechte economische cijfers als een statistische onnauwkeurigheid worden afgedaan, is de weg vrij voor een renteverhoging in december. De koers van de dollar zou daardoor flink worden gesteund.

Als de aard van de beleidsverklaring daarentegen verruimingsgezind is, de aandacht wordt gevestigd op de huidige economische vooruitzichten en niet wordt verwezen naar een renteverhoging later dit jaar, zal de dollar op korte termijn dalen. Organisaties die momenteel vooral spottransacties uitvoeren, zouden producten kunnen overwegen waardoor ze profiteren van een zwakke dollar of verder koersrisico met termijncontracten kunnen uitsluiten.

Tegelijkertijd hebben organisaties in de eurozone te maken met de gevolgen van een zwakke euro door de aankondiging van verdere monetaire stimulering door de ECB vorige week. De stijgende kosten van inkopen buiten de eurozone en de gevolgen voor de winstgevendheid zullen aanhouden zolang de ECB zich zorgen blijft maken over toekomstige deflatie.

Meld u aan voor onze Valuta-updates via e-mail.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.