Federal Reserve: kans op renteverhoging in december

Enrique Díaz-Álvarez29/okt/2015Valuta-updates

Zoals vrijwel iedereen verwachtte, besloot de Federal Reserve (Fed) op woensdagavond opnieuw om de referentierente op 0,25% te laten. Dat was de uitkomst van een twee dagen durende beleidsvergadering van het Federal Open Market Committee (FOMC).

Toch werd de deur voor een renteverhoging tijdens de volgende beleidsvergadering in december zeker open gehouden. Hoewel velen deze uitslag verwachtten, steeg de Amerikaanse dollar toch tegen de andere grote valuta’s, vooral ten opzichte van de euro.

De enige dwarsligger
Ook de beleidsverklaring zorgde voor weinig verrassingen. De beleidmakers erkenden dat de Amerikaanse arbeidsmarkt minder snel groeit en de werkloosheid stabiel is. Opnieuw was Jeffrey Lacker met zijn stem vóór een directe renteverhoging de enige dwarsligger.

Buitenlandse invloeden
Hoewel de centrale bank de ontwikkelingen in het buitenland in de gaten houdt, werd het remmende effect van buitenlandse ontwikkelingen op de Amerikaanse groei deze keer niet genoemd. De toon van de beleidsverklaring was daardoor anders dan vorige maand.

Invloed op de dollarkoers
Door de relatief verkrappingsgezinde beleidsverklaring van de Fed is de dollar met 1,5% gestegen ten opzichte van de euro (figuur 1) en met 0,5% tegen het pond (figuur 2). Daardoor krijgt de dollar tot het volgende banenrapport voldoende steun.

Lees het volledige speciale rapport voor onze verwachtingen en onze inschatting van het effect van de komende twee banenrapporten.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.