Fed kijkt vooruit

Enrique Díaz-Álvarez02/nov/2015Valuta-updates

Beleggers letten afgelopen week vooral op de oktobervergadering van de Federal Reserve. De rente bleef onveranderd, zoals iedereen had verwacht. Maar de toelichting wees op de door ons verwachte renteverhoging in december, al blijft die wel afhankelijk van de werkgelegenheidscijfers. Daardoor was de toon veel ‘havik-achtiger’ dan de markt had verwacht.

In reactie daarop stuurde de markt de dollar scherp omhoog tegenover alle belangrijke valuta’s. Maar de rally werd al snel tenietgedaan, waardoor de dollar aan het einde van de week tegenover de euro weer terug was op het niveau van daarvoor. Het pond sterling deed het echter beter dan de dollar en alle andere grote valuta’s, met uitzondering van de Canadese dollar.

EUR

Hoewel er op de middellange termijn in de eurozone wat onzekerheden zijn, zijn die nog niet zichtbaar in de economische indicatoren die tot nu toe zijn gepubliceerd. De stemmingsindices van zowel het Duitse IFO-instituut als van de Europese Commissie stegen flink.

De detailhandelsverkopen gaan in de richting van 3% in het derde kwartaal en de kerninflatie steeg naar 1% – wel nog ver onder de doelstelling van de ECB. In deze cijfers zijn de gevolgen van de groeivertraging in de opkomende landen noch de effecten van de Volkswagen-crisis voelbaar, maar ze schilderen een bemoedigend beeld van de Europese economie in oktober.

Valutahandelaren waren het hier zeker mee eens, waardoor de euro per saldo de week onveranderd eindigde, ondanks de havik-achtige Fed-toelichting.

De Federal Reserve verraste de markten. De Fed noemde expliciet de mogelijkheid van een renteverhoging in december, met de zin: “Het Comité zal besluiten of het gerechtvaardigd zal zijn de rente in de volgende vergadering te verhogen en zal daarbij kijken naar vooruitgang in de richting van de doelstellingen van een maximale werkgelegenheid en 2 procent inflatie.”

USD

Minder zorgen voor de dollar – zelfs een zin uit de toelichting van september is verwijderd, namelijk de passage over de zorgen dat de financiële volatiliteit de economische groei in de VS zou kunnen vertragen. Dit duidt op het feit dat de Fed niet langer bezorgd is over de financiële bewegingen.

Met deze havik-achtige opstelling lijkt de Fed weinig aandacht te schenken aan de relatief zwakke BNP-cijfers, die een relatief gezonde binnenlandse vraag lieten zien (groeiend met 3,0% op jaarbasis), maar door een tijdelijke correctie van de voorraden omlaag getrokken waren, waardoor het totale cijfer op plus 1,5% uitkwam.

De rentemarkten verwachtten 50% kans op een stijging in december, een stijging van 30% ten opzichte van voor de vergadering. Het contrast tussen het monetaire beleid over de Atlantische Oceaan zorgt voor een blijvende negatieve druk op de Euro over de middellange termijn.

GBP

De sterkte van het pond kwam ietwat onverwacht gezien het gebrek aan sterke cijfers in de afgelopen week.

Het derde kwartaal BNP was zwakker dan dat de markt had verwacht, met een groei van slechts 2.0% terwijl 2.5% werd voorspeld.  De bouwsector kende een sterke daling, de productie sector was negatief en de dienstverlening steeg, hoewel lager dan verwacht.  Alle ogen zijn nu gericht op de Bank of England bijeenkomst komende donderdag en de publicatie van de meest recente rapport met betrekking tot de inflatie.

Een van de belangrijkste graadmeters van hoe dicht de Bank of England is bij het verhogen van de tarieven zal afhangen of anderen Ian McCafferty zullen volgen in zijn stem voor een onmiddellijke stijging.

Het BNP rapport van vorige week betekent hoogstwaarschijnlijk dat er de kans is voor nog een 8-1 stemming. De toon van het inflatie rapport zal ook belangrijk blijken, in het bijzonder met betrekking tot alle verwijzingen naar de toegenomen negativiteit rondom wereldwijde risico’s ten opzichte van het rapport van augustus.  In ieder geval verwachten we een veel duidelijker beeld voor de planning van wanneer de verhogingen zullen plaatsvinden na de publicatie van de cijfers aankomende donderdag.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.