ECB zet geldkraan verder open

Enrique Díaz-Álvarez09/nov/2015Valuta-updates

De cijfers over de arbeidsmarkt, waar iedereen zo naar uit had gekeken, zorgden vrijdag op de valutamarkt voor het nodige vuurwerk. De sterke cijfers lagen duidelijk boven de verwachtingen.

Niet verrassend dus dat de dollar omhoog spoot tegenover alle belangrijke munten, met één opvallende uitzondering, de Braziliaanse real. Deze munt steeg afgelopen week met 2% en lijkt bezig om iets van de excessieve verkoopgolf van de afgelopen weken goed te maken.

EUR

In onze ogen is iedere twijfel weggenomen over de vraag of de ECB in december de monetaire steun zal uitbreiden na de publicatie afgelopen week van erg slechte cijfers over de industriële productie.

De Duitse cijfers over september lagen ver onder de verwachtingen, doordat zowel de industriële productie als de order ontvangst met respectievelijk 1,3% en 1,7% daalden. En dat is met name zorgelijk, omdat er in de cijfers over september nog geen effect zit van het VW-schandaal.

Wederom ontstaat er een groter gat tussen enerzijds de relatief positieve PMI-cijfers (die nog steeds consistent zijn met een groei van 2%) en de sombere reële  productiecijfers. Wij denken niet dat de ECB zal wachten tot deze tweedeling uit zichzelf zal worden opgelost en daarom verwacht ik een aanzienlijke uitbreiding en verlenging van het opkoopprogramma van staatsobligaties tijdens de ECB-vergadering van december en dat zou weer leiden tot een extra druk op de koers van de euro.

USD

Op vrijdag werden we getrakteerd op een zeer sterk rapport over de Amerikaanse arbeidsmarkt.

In oktober werden er in Amerika 271.000 nieuwe banen geschapen, een cijfer dat ver boven de 180.000 lag waar algemeen op werd gerekend. De werkloosheid daalde naar 5%, zo’n beetje rond de inschatting van de Fed voor een volledige werkgelegenheid. De cijfers over de loonontwikkeling moeten in het bijzonder verwelkomd zijn door Yellen: de uurlonen stegen met 0,4%, wat neerkomt op een groei met 2,5% op jaarbasis. De Amerikaanse arbeidsmarkt levert dus een gestage banengroei en tegelijkertijd ook een bescheiden salarisgroei.

Renteverhoging nu zeker

Al met al zorgde dit voor een toegenomen verwachting van de markten dat er in december een renteverhoging komt, het percentage steeg van net 30% naar 70% na de verschijning van het banenrapport. En wij denken dat het percentage zelfs hoger zou moeten liggen, want tenzij er zich een wereldwijde meltdown zou voordoen, zijn wij er nu wel zeker van dat er in december een renteverhoging gaat komen.

Het Amerikaanse banenrapport heeft de tegenstelling aan beide zijden van de oceaan verder doen groeien, met name doordat het rapport verscheen nadat de Bank of England de voorgaande dag een verrassend mild geluid liet horen en er bovendien teleurstellingen blijven komen over cijfers over de Duitse industrie.

GBP

De november vergadering van de ‘Monetary Policy Committee’ bracht een mild geluid.

We zagen dezelfde stemming als in voorgaande periodes om de rente ongewijzigd te houden maar de begeleidende verklaring en voorspellingen waren erg terughoudend. De Bank of England verwacht nu dat de inflate onder de 1% zal blijven tot het einde van 2016.

Noemenswaardig is dat de zwakke wereldwijde economische voorspellingen  niet minder dan vier keer in de verklaring zijn genoemd. Ook is de sterkte van de sterling aangeduid als een blijvende factor om de inflatie te drukken. Dit is van belang doordat nu mondiale ontwikkelingen een belangrijke invloed kunnen gaan uitoefenen op wanneer de Britse renteverhogingen zullen gaan plaatsvinden.

Het was geen verrassing dat de sterling fors lager gestuurd is tegen zowel de euro als de dollar na de aankondiging en dat deze bleef vallen ten opzichte van de dollar nadat het verslag rondom de Amerikaanse arbeidsmarkt uitzonderlijk sterk bleek te zijn.

We zijn nu onze verwachtingen voor een renteverhoging van de Bank of England aan het terugdringen tot in het derde kwartaal van 2016. Daardoor zullen ook onze voorspellingen voor het pond iets lager uitvallen dan eerder voorspelt was.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.