Fed en ECB halen euro verder onderuit

Enrique Díaz-Álvarez23/nov/2015Valuta-updates

Sterke aanwijzingen dat de Federal Reserve en de ECB in de laatste maand van dit jaar tegengestelde acties zullen ondernemen zorgden ervoor dat de euro afgelopen week zijn glijvlucht hervatte.

De notulen van de FOMC oktobervergadering, die woensdagavond werden gepubliceerd, zorgden voor een tijdelijke adempauze, omdat beleggers zich meer focusten op het zeer geleidelijke tempo waarmee de rente in de toekomst zal worden verhoogd, dan op de steeds groter wordende kans dat de Federal Reserve deze stap al in december zal nemen.

De munten van opkomende markten straalden vorige week na de publicatie van de FOMC-notulen. De Braziliaanse reaal, de Zuid-Afrikaanse rand en de roebel wisten alle 3% weekwinsten te boeken, omdat beleggers begonnen te beseffen dat deze munten erg goedkoop waren geworden en het feit dat de renteverhogingen in de VS erg geleidelijk zullen verlopen.
De relatief voorzichtige toon van de Fed zorgde voor een duw in de rug van risicodragende beleggingen over de hele wereld. Met name grondstoffen en valuta’s van opkomende markten stegen scherp na weken van zware verliezen.

EUR

De euro kon de winsten van na de FOMC cijfers niet vasthouden en hervatte vrijdag de geleidelijke glijvlucht tegenover de dollar na nog meer duifachtige uitlatingen van Draghi.

Macro-economisch nieuws uit de Eurozone was afgelopen weken schaars. De financiële markten schudden de angst na de aanslagen in Parijs snel weer af. En daarom richtten beleggers het oog weer op de verschillen in de standpunten van de ECB en de Federal Reserve. De ECB geeft steeds duidelijker aan dat er in december actie wordt ondernomen. De speech van president Draghi afgelopen vrijdag, waarin hij stelde dat de ECB zou “doen wat het moet” om de inflatie weer naar het gewenste doel te doen stijgen.

Andere ECB-officials klonken in het weekeinde nog urgenter en maakten zich zorgen over de trage groei en de kans op deflatoire verwachtingen in de Eurozone. Deze toon in de communicatie van de ECB gaf de euro vrijdag een dreun, waardoor de gemeenschappelijke munt de winsten van voor de FOMC-vergadering op en eindigde de week ruwweg 0,5% lager tegenover de greenback.

USD

Door het ontbreken van essentiële macro-economische cijfers afgelopen week, zijn de Amerikaanse markten nu vooral gericht op de vrijgave van de FOMC notulen.

De Fed lijkt graag een dubbele boodschap te versturen. Een renteverhoging in december is zeer waarschijnlijk maar verdere verhogingen zullen traag gaan plaatsvinden. Dit komt overeen met onze verwachtingen van een verhoging in december en vervolgens een stijging van rond de 0.25% per kwartaal daarna.

Hoewel Draghi’s commentaar de euro wederom omlaag stuurde voor de week, is in handelsgewogen termen de dollar bijna exact de week geeindigd waar het begon zelfs na de initiele stijging in de eerste uren van de FOMC notulen.

GBP

De macro-economische gegevens van afgelopen week uit het Verenigd Koninkrijk zorgde voor gemengde gevolgen voor het monetaire beleid en daarmee op de Sterling.

Aan het begin van de week waren de cijfers rondom de inflatie hoger dan verwacht met 1.1% voor het jaar. Dit moet de Bank of England gerust stellen dat de krappere arbeidsmarkt  ervoor zorgt dat de inflatie wordt terug geduwd richting haar initiele doelstelling.

Echter, de resultaten van de detailhandel in oktober waren lager dan verwacht net zoals de cijfers omtrent de staatsleningen. Dit had een enigszins getemperd sentiment op de Sterling als gevolg. Het pond eindigde de week stabiel ten opzichte van de dollar en met een kleine plus ten opzichte van de euro.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.