Britse pond flirt met dieptepunt tegenover Amerikaanse dollar

Enrique Díaz-Álvarez18/jan/2016Valuta-updates

Het nieuwe jaar is tot nu toe slecht verlopen voor de financiële markten, niet rekening houdend met de stabiliserende yuan en het andere overwegend positieve nieuws uit China. Aandelen beleefden de slechtste start uit de geschiedenis, met verliezen van percentages met twee cijfers voor de meeste belangrijke indices tijdens.

Vlucht naar zekerheid

De vlucht naar zekerheid liet de handel in G-10 valuta’s eerst nog ongemoeid, maar dat veranderde vorige week ook gezien de Britse pond scherp terrein verloor tegenover zowel de euro als de Amerikaanse dollar. Tegenover de dollar flirt de pond nu met de laagste stand in decennia, die werd neergezet tijdens de financiële crisis in 2009. De EUR/USD blijft echter binnen enge grenzen bewegen en lijkt wel immuun voor de paniek die op sommige markten heerst. We zien een nerveuze stemming bij onze klanten als gevolg van de scherpe verkoopgolf van de pond, maar we beschouwen de huidige niveaus als goedkoop gezien de vrij positieve fundamentals van de Britse economie.

Valuta’s van opkomende markten en de G-10 valuta’s van grondstoffen exporterende landen blijven nieuwe dieptepunten neerzetten nu prijzen van grondstoffen blijven dalen. We zijn onder de indruk van het feit dat onze klanten de verkoopgolf rustig opnemen. Zowel de algemene stemming als de geldstromen die we zien tonen aan dat ze bereid zijn om gebruik te maken van deze zeer lage niveaus en om valuta’s van opkomende markten die ze in de toekomst nodig hebben te hedgen.

EUR

In tegenstelling tot het nieuws van de Bank of England suggereren de notulen van de recente ECB bijeenkomst dat er enige druk was van ‘enkele ECB rate setters’ om de rente te verlagen en het QE programma verder te verruimen dan de Raad uiteindelijk besloten heeft.

De recente volatiliteit kan het standpunt van deze ‘duiven’ alleen maar versterken en we blijven meer monetaire stimulansen verwachten in de eerste helft van dit jaar, wat de euro nog verder richting pariteit zou kunnen drijven tegenover de dollar. De Europese economie heeft tot nu toe niet geleden onder de onrust op de markten, maar een verzwakking van de inkoopmanagersindex (de stemming in het bedrijfsleven) die komende week verschijnt zal de ECB onder aanzienlijke druk zetten om snel te handelen.

USD

Het belangrijkste nieuws van de week was de publicatie van de notoir volatiele detailhandelsverkopen voor december. De cijfers waren matig, wat bijdroeg aan nervositeit op de markten en de Amerikaanse aandelenkoersen verder omlaag duwde. Als we kijken naar de details zien de cijfers er meer bemoedigend uit. De cijfers van november werden opwaarts bijgesteld van 0.2% naar 0.4%. De jaarlijkse stijging van de detailhandelsverkopen, exclusief auto’s en benzine (deze laatste zijn ingestort wegens veel lagere prijzen voor olie), staat op een gezonde 3.9%.
We blijven hoe dan ook meer belang hechten aan de uiterst gezonde cijfers over de groei van werkgelegenheid. We verwachten dat de Amerikaanse economie in 2016 met 2-3% zal groeien zolang de arbeidsmarkt blijft groeien met netto 200.000+ banen per maand.

GBP

Het belangrijkste nieuws vorige week was de vergadering van de Bank of England. Voor de zesde maand op rij stemde Ian McCafferty voor een onmiddellijke verhoging van het rentetarief. Verder was de begeleidende verklaring minder dovish dan de markt had verwacht met weinig verandering in vergelijking met vorige maand. Een belangrijke uitspraak was: “Sinds het inflatierapport van november zijn de cijfers met betrekking tot internationale activiteit in grote lijnen ontwikkeld zoals verwacht.” Dit suggereert dat de Bank of England de recente volatiliteit in acht heeft genomen en niet lijkt aangedaan door de financiële onrust in China. Beleidsmakers suggereerden dat de laatste daling in olieprijzen een goede ondersteuning op de lange termijn zou kunnen bieden voor de bestedingen in het Verenigd Koninkrijk. Dit terwijl de recente waardevermindering van de pond de rem op de inflatie tot op zekere hoogte zou verminderen. Deze opmerkingen suggereren dat een renteverhoging in 2016 nog steeds op de agenda staat zolang de loongegevens niet verzwakken. We beschouwen de huidige niveaus van de pond tegenover de dollar en voornamelijk tegenover de euro als een goede kans om te kopen met de fundamentals in het achterhoofd.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.