Gemengde signalen uit eurozone, Bank of Japan zorgt voor vuurwerk

Enrique Díaz-Álvarez01/feb/2016Valuta-updates

Afgelopen week waren alle ogen gericht op de januaribijeenkomst van de Federal Reserve, maar het was de Bank of Japan die voor financieel vuurwerk zorgde. Terwijl het FOMC weinig duidelijkheid verschafte over de mogelijke renteverhoging in maart, verlaagde de Bank of Japan zijn rente naar negatief terrein zoals we al een tijd voorspelden. De markten werden overrompeld en stuurden de yen scherp omlaag tegenover alle andere belangrijke valuta’s. Het nieuws uit Japan lijkt te bevestigen dat de liquiditeit die de Federal Reserve uit de markt haalt meer dan goedgemaakt zal worden door extra stimulansen van de ECB en de Bank of Japan.

Financiële markten kregen wereldwijd moed dankzij het nieuws uit Japan en zorgden voor een stijging van de meeste risk assets. De rally’s voor olie, grondstoffen in het algemeen en voor valuta’s van opkomende markten vielen op. Wat de laatste betreft geven we al een tijd aan dat deze op erg goedkope niveaus waren beland, wat onze klanten uitstekende mogelijkheden bood om te hedgen.

EUR

De voorbije week zagen we een kleine stijging van de inflatie in de eurozone, van 0.2% naar 0.4%. Dit werd algemeen verwacht en houdt geen rekening met de enorme daling van energiekosten. Er wordt verwacht dat deze de inflatie de komende maanden wel zal beïnvloeden door de doorwerking op de consumentenprijzen.

Verder zagen we gemengde signalen per land. De Duitse IFO index voor het ondernemersvertrouwen daalde fors, maar de Spaanse werkgelegenheid kende opnieuw een maand van sterke stijgingen. Komende week zullen we een duidelijker beeld krijgen van de economie in de eurozone aangezien de cijfers van werkloosheid en detailhandelsverkopen bekendgemaakt worden.

USD

Zoals verwacht hield de Federal Reserve zijn rente vorige week ongewijzigd. Zowel de FX markten als de financiële markten reageerden nauwelijks. De bijgaande verklaring wees wel op de recente onrust op de financiële markten, waarbij werd gesteld dat “het de wereldwijde economie, de financiële ontwikkelingen en de gevolgen hiervan nauwkeurig in de gaten houdt voor de arbeidsmarkt en de inflatie[…]”. Voor ons betekent dit dat marktschommelingen het beleid van de Fed enkel beïnvloeden wanneer ze doorwegen op de binnenlandse situatie, met name die van de arbeidsmarkt. Voorlopig is hier echter geen sprake van. Zolang de Amerikaanse arbeidsmarkt het tempo voor het scheppen van banen voortzet, blijven wij verwachten dat de Fed de rente elk kwartaal met 0.25% zal verhogen. De rentemarkten lijken dit verwachte pad van de rente in de VS ernstig verkeerd in te schatten. De drempel om het huidige tempo van renteverhogingen van één per kwartaal te wijzigen lijkt in onze ogen vrij hoog voor de FOMC leden

Ander nieuws afgelopen week was de publicatie van de groei van het laatste kwartaal van 2015. Zoals verwacht was de uitkomst een stijging van slechts 0.7%. Dit cijfer werd voornamelijk omlaag geduwd door dalende export, die op zijn beurt werd beïnvloed door de stijgende Amerikaanse dollar. Onze visie blijft dat een gezonde arbeidsmarkt de sleutel is tot groei in de Verenigde Staten. Zolang de VS banen blijft creëren rond een niveau van 200 000 per maand zou een groei van 2-3% realistisch zijn.

GBP

De economische groei in het vierde kwartaal in het Verenigd Koninkrijk kwam precies zoals verwacht, namelijk 2.0%. Op jaarbasis groeide de economie met 1.9% in 2015, licht beneden onze verwachtingen. Dit is één van de redenen waarom we onze verwachting voor een eerste renteverhoging van de Bank of England herzien hebben naar het laatste kwartaal van 2016.

Ondanks slechts een lichte versnelling blijven de prestaties van de Britse economie relatief sterk in vergelijking met de andere economieën. De recente zwakte van de pond wijst voornamelijk op angst voor het Brexit referendum. Als en wanneer deze angsten weer gaan liggen zouden we een geleidelijke versterking van de Britse valuta moeten zien. Voorlopig zal de recente waardevermindering van de pond enkele verliezen van 2015 kunnen goedmaken.

Abonneer u hier en ontvang onze valuta-updates via e-mail

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.