Hoop na een onrustige week?

Enrique Díaz-Álvarez15/feb/2016Valuta-updates

De financiële markten ondergingen wereldwijd een onrustige week en de valutamarkten waren geen uitzondering. De belangrijkste valuta’s presteerden gemengd tegenover de Amerikaanse dollar: de Japanse yen en de Zwitserse frank ietwat onmatig, de Zuid-Afrikaanse rand boekte grote winsten. De yen behaalde de grootste stijging in twee weken tegenover de Amerikaanse dollar sinds 1998 en steeg in 2016 reeds met 6%. De Braziliaanse real en de Mexicaanse peso daalden daarentegen sterk en de meeste Europese valuta’s sloten nagenoeg ongewijzigd.

Het hoogtepunt van de week was de verklaring van Fed-voorzitter Yellen, die een voorzichtige en vrijblijvende toon aanhield. De onderliggende boodschap was dat een renteverhoging in maart nog steeds te verwachten is.

Risk assets hadden het algemeen moeilijk tot vrijdag, toen positieve cijfers uit de VS voor een herstel zorgden. De olieprijs bleef hierdoor bijna ongewijzigd vorige week en aandelen konden hun verliezen wereldwijd  halveren.

De recente marktbewegingen leken erop te wijzen dat we op donderdag even een overgave van de markt hebben gezien. De rally’s van de dollar en aandelen op vrijdag, ondanks weinig nieuws, zouden een teken kunnen zijn dat oude posities gebaseerd op de standpunten van 2015 (long in aandelen en long in de dollar) nu zijn opgeruimd. Als dit inderdaad het geval is verwachten wij dat de dollar zijn geleidelijke stijging de komende maanden zal hervatten.

EUR

Economische cijfers uit de eurozone verslechterden vorige week. De groei in het vierde kwartaal van 2015 bleef traag verlopen en het jaar-op-jaar cijfer daalde van 1.6% naar 1.5% in het kwartaal daarvoor. Op het individuele niveau per land zien we dat zowel Portugal als Italië de verwachtingen teleurstelden. Slechter nieuws kwam van de industriële productie in december, die tegen de bescheiden positieve verwachtingen in daalde met meer dan 1%. Deze zwakke uitkomsten maken het haast zeker dat de ECB verdere stimuleringsmaatregelen zal invoeren tijdens de vergadering in maart. Dat zou elke stijging van de gemeenschappelijke munt de kop moeten indrukken.

USD

De voorzitter van de Federal Reserve Yellen sprak vorige week met een voorzichtig optimistische toon in haar toespraak van het monetair rapport voor het Amerikaanse congres. Ons gevoel uit haar verklaring is dat de renteverhoging in maart nog steeds een mogelijkheid is. Het positieve nieuws van vorige week uit de arbeidsmarkt (JOLTS rapport, wekelijkse aanvragen) en de detailhandelsverkopen bevestigt dat de binnenlandse vraag de verkoopgolf op de markten goed weerstaat. De kloof tussen de verklaring van Yellen en de rentemarkten, die de mogelijkheid van een renteverhoging in maart volledig hebben uitgeprijsd, lijkt ons een sterke misvatting. De correctie hiervan zou kunnen leiden tot verdere winsten van de dollar tegenover de meeste G-10 valuta’s.

GBP

Vorige week was er nauwelijks belangrijk nieuws vanuit het Verenigd Koninkrijk. We zagen teleurstellende cijfers voor industriële productie voor de maand december, een daling van -1.1%. De zwakte werd echter grotendeels gedreven door nutsvoorzieningen en kan dus toegeschreven worden aan het warme weer. Andere indicatoren blijven consistent met een economie die groeit rond het niveau van 2%. Wij verwachten nog steeds dat renteverhogingen door de Bank of England veel eerder zullen plaatsvinden dan de markt verwacht. We verwachten ook dat we het dieptepunt van het pond reeds hebben gezien, voornamelijk tegenover de euro.

Abonneer u hier en ontvang onze valuta-updates via e-mail

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.