Pond lijdt onder Brexit-angst

Enrique Díaz-Álvarez29/feb/2016Valuta-updates

De ratio rondom de dollar keert weer enigszins terug. Mede door sterke macro-economische cijfers vanuit de VS is de verwachting voor verdere rentestijgingen in Amerika weer toegenomen en dat heeft de dollar een flinke steun in de rug gegeven tegenover de euro.

Aan de andere kant leed het pond sterling onder de angst dat het Britse referendum er toe zal lijden dat de Engeland het EU-lidmaatschap zal opgeven. Daardoor steeg de dollar een vol procent ten opzichte van de euro, maar daalde het pond eveneens met een vol procent tegenover de gemeenschappelijke munt.

Paradox

Daarbij kan wordt opgemerkt dat de laatste long posities in de dollar en de short posities in de euro nu zijn weggewerkt. De overweldigende consensus over een sterkere dollar, die we in december zagen, is nu opgeruimd. Dat is paradoxaal genoeg vaak juist een contrair signaal en wij verwachten nu dat de dollar zijn geleidelijke stijging tegenover de G-10 valuta’s zal hervatten.

ECB-vergadering

Onze cliënten blijven zich richten op de komende beslissingen van centrale banken. Met name de ECB-bijeenkomst van maart eist opnieuw alle aandacht op, gezien het feit hoe snel de euro alle in februari opgebouwde winst heeft opgegeven.

Uit de Eurozone kwamen opnieuw teleurstellende cijfers. De PMI indices die de stemming in het bedrijfsleven weergeven daalden meer dan was verwacht. De samengestelde index daalde nu naar 52,7, de derde achtereenvolgende daling. Dit is wellicht de belangrijkste indicator voor de Eurozone en de matige ontwikkeling ervan zal zeker Draghi’s positie versterken in de vergadering van maart. Wij verwachten flinke agressieve maatregelen, inclusief een verdere verlaging van de reporente en een verruiming van het QE-programma.

Euro onder druk

De euro heeft nu dus alle winst opgegeven die in februari was opgebouwd. Met een groot deel van de shortposities afgebouwd en markten die in toenemende mate richten op de teleurstelling over de ontwikkeling van de Eurozone én op de aankomende ECB-vergadering, zal het moeilijk zijn voor de euro om zich tegenover de andere majors staande te houden, inclusief het pond sterling.

Positieve signalen uit VS

Vanuit de VS zagen we juist wat sterker dan verwachte cijfers, wat de dollar in de kaart speelde. De orders voor duurzame goederen maakten in januari de daling van december weer goed. Het kerncijfer steeg met 3,9% op maandbasis; dit is een goed teken voor de kapitaalsinvesteringen, bovendien zal het herstel in januari de angst voor een recessie tot bedaren brengen. De groei van het BNP in het laatste kwartaal van 2015 werd opwaarts herzien en zowel de lonen als de bestedingen stegen in januari veel sterker dan verwacht. Alles bij elkaar genomen mag worden verwacht dat het eerste kwartaal in de VS een tamelijk sterke start zal kennen. De Federal Reserve zal ook blij zijn met de ontwikkeling van de kerninflatie die in januari steeg van 1,4 naar 1,7%. Dit beeld bevestigt de positieve signalen die we hebben ontvangen van de ontwikkeling van de consumenten inflatie en de loonontwikkeling en we mogen daarom verwachten dat de Fed de verwachtingen voor de toekomstige inflatieontwikkeling naar boven zal bijstellen. En dit is niet overeenkomstig de huidige marktverwachtingen dat de Fed in 2016 hooguit één keer de rente zal verhogen; wij beschouwen dit als de grootste tegenstelling tussen de fundamentals en de marktprijzen van vandaag.

Abonneer u hier en ontvang onze valuta-updates via e-mail

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.