ECB verlaagt rente en breidt QE-programma uit

Enrique Díaz-Álvarez11/mrt/2016Valuta-updates

Alle aandacht op de wereldwijde valutamarkten ging op donderdag ongetwijfeld uit naar Frankfurt en de langverwachte maartbijeenkomst van de Europese Centrale Bank. Verwachtingen voor verdere verruimingsmaatregelen waren hoog en ECB-voorzitter Mario Draghi stelde op dit gebied niet teleur.

Verlaging depositorente

Zoals bijna universeel voorspeld, kondigde de Raad van Bestuur aan dat het zijn depositorente nog verder zou verlagen in negatief gebied. De depositorente werd, zoals we hadden verwacht, met 10 basispunten verlaagd naar -0.4%. De ECB verraste de markten ook door aan te kondigen dat het haar herfinancieringsrente zal verlagen van 0.05% naar nul procent.  

Uitbreiding QE-programma

Het kwantitatieve verruimingsprogramma dat twaalf maanden geleden werd gelanceerd zal ook opwaarts bijgesteld worden met een extra 20 miljard euro per maand, naar een bedrag van 80 miljard euro. Dit is hoger dan de 10 miljard euro die door de markt werd verwacht.  De ECB zal nu eveneens bedrijfsobligaties aankopen bovenop de overheidsschuld die ze reeds aankocht.

De bank kondigde ook aan vier nieuwe rondes van langlopende herfinancieringen, TLTRO’s,  te lanceren met een looptijd van vier jaar, waarbij de rente even laag als de depositorente zou kunnen zijn.

Hoe de euro reageerde

De verhoging van monetaire verruimingsmaatregelen is erg significant in grootte en verraste zelfs de meest bearish economen, wat de euro deed kelderen tegenover de Amerikaanse dollar  van 1.098 dollar naar 1.085 dollar, de grootste daling sinds november.

De euro schommelde echter sterk tijdens de bijhorende persconferentie. Draghi herhaalde dat de rente voor lange tijd erg laag zal blijven en buiten het tijdschema van de aankopen van activa. De euro wist sterk te herstellen nadat Draghi suggereerde geen verdere renteverlagingen te verwachten.

Daarna eindigde de munt na de persconferentie hoger tegenover zowel de Amerikaanse dollar als het pond (figuur 1).  

FIGUUR 1: Intraday evolutie EUR/USD (10/03/16)
ECB March

Bron: Thomson Reuters Datastream Datum: 10/03/2016

Verwachtingen voor de euro

Ondanks het herstel van de euro denken wij dat een uitbreiding van de monetaire stimuleringsmaatregelen van deze grootte erg betekenisvol is en een grote neerwaartse druk zal plaatsen op de euro doorheen 2016. Zeer interessant is het feit dat de TLTRO lange termijn financiering op hetzelfde (negatieve) niveau geprijsd zal zijn als de depositorente, wat betekent dat deze kost op overtollige reserves van banken effectief zal worden terugbetaald door middel van lagere financieringskosten. Dit betekent dat verdere verlagingen van de depositorente zeker een mogelijkheid zijn.  

Onze mening blijft daarom dat de gemeenschappelijke munt haar geleidelijke lange termijn depreciatie tegenover de Amerikaanse dollar en het pond zal hervatten, waarbij de euro op een bepaald moment tijdens het derde kwartaal van het jaar pariteit zou kunnen bereiken tegenover de Greenback.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.