Euro blijft stabiel na agressieve verruiming ECB

Enrique Díaz-Álvarez14/mrt/2016Valuta-updates

De vergadering van de ECB oversteeg deze keer de verwachtingen van investeerders. Naast de verwachte verlaging van de depositorente werd de omvang van het QE-programma sterk uitgebreid. Verder werd het programma aangevuld met de aankoop van bedrijfsobligaties en er werd een nieuwe ronde van TLTRO’s aangekondigd, aan tarieven even laag als die van de depositorente. De euro reageerde verward en daalde eerst scherp vooraleer te herstellen nadat Draghi tijdens de persconferentie aanhaalde dat de ECB geen verdere renteverlagingen verwacht.

Ondanks de reactie van de euro werden de ECB-maatregelen op de financiële markten met gejuich onthaald. Risicovolle activa stegen wereldwijd, geleid door de bankaandelen. Er was een bijzondere vraag naar valuta’s van opkomende markten. Zo steeg de Braziliaanse real met meer dan 5% en bereikte ons voorspelde doel voor het eerste kwartaal van 2016.

Onze cliënten zijn verbaasd over de veerkracht van de euro ondanks de dramatische ECB-beslissingen. We zagen enkele kopers van de dollar profiteren van het herstel om te hedgen vooraleer het verschil tussen monetaire beleidsmaatregelen de euro naar beneden brengt.  

Nederland

De inflatiecijfers uit Nederland voor de maand februari bezorgden de ECB een positieve verrassing. Het jaarlijks inflatieniveau steeg lichtjes tegen alle verwachtingen in, een teken dat de dalende werkloosheid een positief effect heeft op de binnenlandse vraag.

EUR

Zoals bijna universeel verwacht, kondigde de Raad van Bestuur aan dat het zijn depositorente nog verder zou verlagen tot -0.4%.  Het kwantitatieve verruimingsprogramma dat twaalf maanden geleden werd gelanceerd zal ook opwaarts bijgesteld worden met een extra 20 miljard euro per maand, naar een bedrag van 80 miljard euro. De ECB zal eveneens bedrijfsobligaties aan het programma toevoegen. Nog belangrijker is dat de bank aankondigde vier nieuwe rondes van langlopende herfinancieringen (TLTRO’s)  te lanceren met een looptijd van vier jaar, waarbij de rente even laag als de depositorente zou kunnen zijn. Dit betekent dat de kost op overtollige reserves van banken effectief zal worden terugbetaald door middel van lagere financieringskosten en dat verdere verlagingen van de depositorente zeker een mogelijkheid zijn.

Draghi herhaalde dat de rente voor lange tijd erg laag zal blijven en buiten het tijdschema van de aankoop van activa. We stellen vast dat deze woorden vaker worden gebruikt door de ECB en geloven dat de euro rally als reactie hierop overdreven is.

USD

Afgelopen week kwam er weinig economisch nieuws vanuit de Verenigde Staten. De ECB kreeg alle aandacht en de dollar reageerde vooral op nieuws van deze kant van de oceaan. Terwijl de euro en valuta’s van opkomende markten samen herstelden (een zeldzame gebeurtenis), verloor de Amerikaanse dollar terrein tegenover elke belangrijke valuta. Uitgezonderd de Nieuw-Zeelandse dollar, die werd opgeschrikt door de onverwachte beslissing van de RBNZ om de rente te verlagen.  

GBP

Vanuit het Verenigd Koninkrijk kwam er afgelopen week ook weinig nieuws dat de markten heeft doen bewegen. De industriële productie voor januari was iets zwakker dan verwacht, hoewel dit grotendeels kan worden toegeschreven aan de volatiele mijn- en delfstoffensector. De cijfers zijn ondanks de wereldwijde financiële schommelingen echter nog steeds in lijn met een bbp-groei van 2% voor het eerste kwartaal. Het volgende belangrijke evenement is de vergadering van de Bank of England deze week. De rentes zullen waarschijnlijk niet gewijzigd worden, maar minder gematigde mededelingen van het MPC zouden zeker kunnen leiden tot herstel van het pond tegenover zowel de euro als de Amerikaanse dollar.  

Abonneer u hier en ontvang onze valuta-updates via e-mail

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.