Fed laat gaspedaal los

Enrique Díaz-Álvarez21/mrt/2016Valuta-updates

De Federal Reserve sloeg tijdens de vergadering van afgelopen week een absoluut vrijblijvende toon aan. Het liet de rente voor de federal funds ongewijzigd op 0,25 tot 0,5 procent.

Maar de leden van het FOMC verlaagden ook hun voorspellingen voor de komende renteverhogingen en de gemiddelde voorspelling voor 2016 ging omlaag naar twee verdere verhogingen in 2016, terwijl in december nog op vier werd gemikt.

Verhoging in april

Ook tijdens de persconferentie overheerste het neutrale geluid, wijzend op de economische vertraging en de onrust op de financiële markten. Niettemin werd de invloed hiervan op de Amerikaanse economie klein genoemd. Een wellicht belangrijke opmerking van Yellen tijdens het vragenuurtje was dat april een “wezenlijke mogelijkheid” is voor een rentestap, iets waar de markten geen rekening mee houden.

Echter, de verlaging van het aantal waarschijnlijke renteverhogingen door de leden van het FOMC in de zogenaamde “dot-plot”, die dus van vier verhogingen in december tot nog maar twee ging, had een grote invloed op de dollarkoers. De greenback daalde scherp tegenover alle belangrijke valuta’s na die aankondiging en eindigde de week effectief ongeveer 1,5% lager.

Duiven

De financiële markten vierden deze duifachtige toon van de kant van de Fed. Aandelen, vastrentende waarden en grondstoffen spoten alle wereldwijd omhoog en we zien dat de S&P 500 index in de VS nu het gehele verlies van eerder dit jaar heeft weggewerkt en daarmee de belangrijkste reden voor de Fed om zich zorgen te maken over de onrust op de financiële markten in feite heeft weggevaagd.

Nog 2 verhogingen

Wij verwachten nu ook dat er in 2016 nog maar twee renteverhogingen aankomen, in lijn met de “dot-plot”. Maar, wij zien dat de markten nog steeds vasthouden aan een nóg lager tempo. Wij verwachten dan ook een opwaartse druk op de dollar wanneer deze onrealistische verwachtingen gecorrigeerd worden en in lijn worden gebracht met de visie van de Fed. Niettemin is het duidelijk dat de opwaartse beweging van de dollar veel geleidelijker zal verlopen dan we verwacht hadden en we passen ons tijdpad voor een dalende euro daar ook op aan.

Abonneer u hier en ontvang onze valuta-updates via e-mail

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.