Bedrijven in afwachting van inflatiecijfers eurozone

Enrique Díaz-Álvarez29/mrt/2016Valuta-updates

Het traditioneel rustige Paasweekend op de financiële markten geeft ons een kans om vooruit te kijken naar de komende weken.

Veel ondernemingen gebruiken deze kalmte om hun blootstelling aan de euro af te dekken om de volatiliteit na de feestdagen te vermijden. Eén van de drijfveren hiervoor is het inflatierapport van de eurozone dat donderdag wordt gepubliceerd en een neerwaarts risico zou kunnen inhouden.

Bedrijven met blootstelling aan de EUR/USD hebben vooral proactief hun risico verlaagd aangezien het Amerikaanse banenrapport dat vrijdag wordt uitgebracht de recente trend zou kunnen behouden en de Amerikaanse dollar zou kunnen versterken.

Zoals al een tijd het geval is, denken wij dat de G10 valutamarkten bijna volledig bepaald zullen worden door twee factoren.

  • Ten eerste door de besluiten van centrale banken en dan vooral de timing van de renteverhogingen door de Federal Reserve in 2016.
  • Ten tweede door politieke risico’s. Het meest voor de hand liggend is duidelijk het Brexit referendum, maar de  politieke onzekerheid stijgt ook in de eurozone.  

De rally van de meeste valuta’s van opkomende markten nam afgelopen week een adempauze, maar de goedkope niveau’s laten ons verwachten dat de rally de komende weken zal hervatten.

EUR

De ECB slaagde er acht jaar op rij niet in haar eigen gestelde inflatiedoelen te bereiken. Zelfs haar eigen voorspellingen kunnen niet meer inschatten wanneer de inflatie opnieuw het doel zou kunnen bereiken. Nu de druk op de ECB stijgt, wordt de publicatie van de maandelijkse inflatiecijfers erg bepalend voor de richting die de eurozone uitgaat. Het rapport van komende donderdag is van nog groter belang vanwege de verrassende tegenvaller van afgelopen week. Nog een tegenvaller op gebied van inflatie zou kunnen leiden tot verwachtingen voor verdere verlagingen van de depositorente, wat zwaar zal wegen op de euro.

USD

Net zoals in de eurozone weegt de publicatie van de inflatie in de VS zwaarder dan het arbeidsrapport als belangrijkste richtingaanwijzer voor de markten en de Federal Reserve. De inflatiecijfers die gisteren werden bekendgemaakt waren iets zwakker dan verwacht, maar een kerninflatie van 1.7%, die de volatiele voedsel- en energiecomponenten niet meerekent, blijft opvallend ver weg van het doel van 2%. Dit maakt de Federal Reserve ietwat uniek en inflatie is de hoofdreden waarom het de enige grote centrale bank is in het proces van renteverhogingen.

Daarnaast blijft het payroll rapport van vrijdag van groot belang voor de Amerikaanse dollar. Op middellange termijn zijn de voornaamste drijfveren voor de Amerikaanse dollar zowel de communicatie van de Federal Reserve in verband met de dubbelzinnigheden van het maartrapport, als de vooruitgang van de kerninflatie richting het doel van 2%.  

GBP

Aangezien het inflatierapport en de detailhandelsverkopen min of meer uitkwamen zoals verwacht, bleef het pond gedreven door de mogelijkheid van een Brexit.  

De aanslagen in Brussel zouden de kans op een Brexit kunnen verhogen en de koers van het pond liep daardoor licht terug. De kans op een Brexit steeg bij de wedkantoren tot 30%, maar we verwachten dat dit de komende weken zal dalen en dat het pond zal versterken.   

In elk geval zullen Brexit polls de beste indicatie geven over de richting waarin het pond zal bewegen, tenminste tussen de vergaderingen van de Bank of England.

Abonneer u hier en ontvang onze valuta-updates via e-mail

 

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.