Minder zorgen voor voorzichtige Yellen

Enrique Díaz-Álvarez04/apr/2016Valuta-updates

Toen Fed-voorzittter Yellen donderdag een voorzichtige toon aansloeg reageerden de markten wereldwijd uitgelaten en vluchtten traders uit de Amerikaanse dollar. Yellen richtte zich op externe risico’s voor de Amerikaanse economie, zoals de groeivertraging van de Chinese economie en financiële volatiliteit, die momenteel nog maar een kans van 25% inprijst voor een renteverhoging in juni.  

De rest van de cijfers afgelopen week waren opvallend veel geruststellender voor de Federal Reserve. De cijfers van de arbeidsmarkt voor de maand maart waren sterk. Verder betekende de sterke rally dat Amerikaanse aandelen het eerste kwartaal van 2016 met winst konden afsluiten, wat één van de zorgen van Yellen zou moeten wegnemen.   

Op korte termijn blijven we ons concentreren op de communicatie van de Federal Reserve om de verruimingsgezinde verwachtingen van de markt te bevestigen of te ontkennen. De publicatie van de notulen van de Fed deze woensdag wordt erg belangrijk. Verder merken we dat het Brits pond, in tegenstelling tot de euro, er niet in geslaagd is om significant te stijgen tegenover de Amerikaanse dollar. Dit zou voor Britse exporteurs een mogelijkheid kunnen zijn om blootstelling (short) aan de dollar te hedgen.

EUR

Terwijl de euro afgelopen week sterk steeg tegenover de Amerikaanse dollar verwachten we dat de focus van de markten op korte termijn opnieuw zal gaan naar de politieke risico’s in de eurozone. Op woensdag wordt in Nederland een referendum gehouden om het EU-verdrag met Oekraïne goed te keuren. Het referendum is niet bindend, maar een afwijzing van het verdrag zou de stijgende ontevredenheid met de Europese Unie op het hele continent markeren. De onthulling dat IMF officials geloven dat een nieuwe kritieke situatie nodig zal zijn om de EU te forceren Griekse schuldverlaging te accepteren en ook het blijvende gebrek aan overeenstemming bij het vormen van een Spaanse regering maken duidelijk dat politieke risico’s niet beperkt blijven tot de Brexit. Het lijkt erop dat politiek nieuws de komende weken een grotere rol zal spelen dan macro-economisch nieuws voor de handel van Europese valuta’s.

USD

De sterkte van het payroll rapport van afgelopen vrijdag kon de opluchtingsrally van de euro doen stoppen en de Amerikaanse dollar won opnieuw terrein. Bijna alles wat de Fed nodig had was aanwezig: het aantal banen steeg in maart met 215 000, de loongroei herstelde en arbeidsparticipatie steeg naar 63%. De aandacht gaat deze week naar de notulen van de maartbijeenkomst van de Fed, hoewel dit al overschaduwd lijkt door onder andere de recente sterke cijfers. Daardoor zijn enkele van de grootste zorgen voor de meer verruimingsgezinde FOMC-leden significant geneutraliseerd.

GBP

We zijn een beetje verbaasd door de overdreven reactie van de markt in verband met de resultaten van de lopende rekening. Het grootste deel van de overschrijdingen heeft te maken met de in het Verenigd Koninkrijk gebaseerde multinationals en heeft dus weinig macro-economische betekenis. Veel belangrijker is de onzekerheid over de uitkomst van het Brexit referendum. Kansen zijn verhoogd tot 33% na de aanslagen in Brussel. Veranderende patronen in de opiniepeilingen betekenen dat deze in het algemeen minder betrouwbaar zijn dan voorheen, zoals pijnlijk duidelijk was na de laatste parlementsverkiezingen.  Het referendum in Nederland op woensdag over het EU-verdrag met Oekraïne zal waarschijnlijk leiden tot een scherpere focus op het eigen referendum in het Verenigd Koninkrijk. We houden de reactie van het pond nauwlettend in de gaten en we hebben het idee dat deze belangrijke politieke risico’s voor de eurozone zich momenteel niet hebben ingeprijsd voor de Europese munt.

Abonneer u hier en ontvang onze valuta-updates via e-mail

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.