Eurozone en BoE deze week op de voorgrond

Enrique Díaz-Álvarez11/apr/2016Valuta-updates

Terwijl de euro en de dollar de hele week in enge grenzen bewogen, zagen we vuurwerk op de valutamarkten buiten de ‘big two’. Het pond daalde weer terwijl de yen met een enorme stijging van 3% vorige week voordeel haalde uit schijnbare wanorde binnen de Japanse overheid en de onbekwaamheid om een samenhangend monetair beleid te formuleren. Traders zullen nu de komende bijeenkomsten van de grote centrale banken in het oog houden om de recente sterke bewegingen op de valutamarkten wel of niet te bevestigen.

De Bank of England krijgt komende donderdag alle aandacht, maar ook de officiële start van de Brexit-campagne op vrijdag. Terwijl het pond al veel onzekerheden in verband met het monetair beleid en het risico van een Brexit inprijst, stijgen de risico’s hiervan voor de euro terwijl economische cijfers verzwakken. Woensdag worden de cijfers gepubliceerd over de industriële productie in de eurozone van de maand februari. Deze zijn belangrijk omdat de markten rekening houden met een scherpe daling. We verwachten daarom veel volatiliteit voor de Europese valuta’s rond de publicaties van woensdag en donderdag.  

EUR

De belangrijkste gebeurtenis van afgelopen week was de publicatie van de notulen van de maartbijeenkomst van de ECB. Hoewel er geen verrassingen werden gecommuniceerd, is het geruststellend dat er een brede consensus was in verband met de nood aan verruiming. Belangrijker zijn de zorgen over het evenwicht van besparingen en investeringen in de eurozone en de zwakte van investeringen ondanks de extreem lage rente.  

De economie van de eurozone staat komende week op de voorgrond met de aankondiging van de investering-productiecijfers. Er wordt een zwak resultaat verwacht met een daling van 0.7% doorheen de maand en het ‘year over year’ cijfer terug naar 1.3%. Wij denken dat deze cijfers het thema van ‘afwijking’ tussen de eurozone en de VS weer zullen belichten en dat de euro het hierdoor moeilijk zal hebben om rond dit niveau te blijven.

USD

Net als in de eurozone was er afgelopen week weinig belangrijk macro-economisch nieuws. De aandacht ging vooral uit naar de notulen van de vergadering van de Fed in maart. Hieruit bleek dat de leden steeds meer verdeeld zijn over het tempo van toekomstige renteverhogingen. Opvallend was dat enkele leden voorstander waren om al een renteverhoging door te voeren in april, iets wat de markten nog volstrekt uitsluiten. Het stijgend aantal ‘haviken’ in het FOMC heeft wellicht nog niet genoeg stemmen om een renteverhoging door te drukken, maar wij verwachten dat de rente in juni omhoog zal gaan, tenzij de financiële markten significante hinder ondervinden.   

Komende week zullen verschillende FOMC-leden aan het woord komen, waarvan drie tot het kamp van de haviken behoren: Williams, Harker en Kaplan. Wij verwachten dat de kansen die de markt inschat op minder dan een volle renteverhoging in 2016 zullen veranderen, wat de greenback in de valutahandel een duw in de rug zou moeten geven.

GBP

Het Brits pond heeft een drukke week achter de rug. De samengestelde PMI indicator voor ondernemersvertrouwen steeg met bijna een volledig punt naar 53.6. Op donderdag staat de vergadering van de Bank of England op het programma en daar zou wellicht wat steun voor het pond uit kunnen voortkomen. Hoewel er geen verrassingen verwacht worden, houden de markten de lezing scherp in de gaten. Een gematigde toon is dus wat we verwachten.

Abonneer u hier en ontvang onze valuta-updates via e-mail

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.