Marktsentiment verbetert, volatiliteit verwacht voor euro

Enrique Díaz-Álvarez18/apr/2016Valuta-updates

De markten waren afgelopen week in een optimistische stemming. Grondstofprijzen stegen, vooropgegaan door olie, en valuta’s die eerder onder druk stonden, zoals de Zuid-Afrikaanse rand, de Braziliaanse real en het pond, versterkten.  

Dit gebeurde dankzij de wil van investeerders om risico’s te nemen en activa te kopen, die momenteel goedkoper zijn wegens de extreme angst in het eerste kwartaal. Het zou een teken kunnen zijn dat de markten dit hebben ondergewaardeerd. Het is moeilijk om een bepaald moment uit afgelopen week aan te wijzen als oorzaak van de koopgolf, wat ongewoon is, maar het beter dan verwachte economische nieuws uit China zou een bepalende factor kunnen zijn.   

Dit weekend was er belangrijk nieuws: Grote olieproducenten konden niet overeenkomen in verband met de productiestop in Doha. We verwachten dat dit nieuws geen grote impact zal hebben op de euro, de dollar en het pond, maar grondstofvaluta’s zoals de Australische en Canadese dollar en die van de opkomende markten zouden maandag een moeilijke dag kunnen beleven, vooral omdat optimistische verwachtingen waren ingeprijsd.

Op middellange termijn denken wij dat organisaties met blootstelling aan internationale valuta’s twee factoren in het oog moeten houden: het beleid van centrale banken en politieke ontwikkelingen.

We houden de vergadering van de ECB deze week nauwgezet in de gaten, maar verwachten eerder indicaties dan acties.

Natuurlijk volgen we ook de peilingen over het Brexit referendum in het Verenigd Koninkrijk, waarbij we het pond zagen herstellen nadat de kans op een Brexit afgelopen week daalde naar 25%.

EUR

De gemeenschappelijke munt leverde vorig week in, gebukt onder zeer zwakke industriële productiecijfers van februari en mededelingen van ECB-leden, die nog maar eens aangaven dat ze voor een zeer ruim monetair beleid zijn.

Deze week staat de aprilbijeenkomst van de ECB op de agenda. Er wordt universeel verwacht dat de centrale bank het beleid ongewijzigd zal laten. De focus zal liggen op de mededeling van Draghi en de persconferentie na de vergadering.

De markten zullen reikhalzend uitkijken naar de reactie van Draghi op de vergrote nadruk op budgettaire versoepeling door internationale organisaties zoals het IMF en naar de reactie op de huidige sterkte van de euro, met potentiële impact op toekomstig monetair beleid.  

De recente stijging van de munt ligt niet in lijn met de objectieven van de ECB aangezien het deflatoire druk creëert door export uit de eurozone duurder te maken.

Wij verwachten dat de euro op donderdag erg volatiel zal zijn, zowel tijdens als na de vergadering van de ECB.

USD

De Amerikaanse dollar toonde afgelopen week gemengde prestaties en steeg tegenover de meeste Europese valuta’s, maar verloor terrein toen er weer meer risico’s werden genomen op de financiële markten.

De detailhandelsverkopen waren zwak maar de wekelijkse aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen daalden naar een nieuw historisch dieptepunt. Nog belangrijk is het uitblijven van het risico voor een recessie terwijl de arbeidsmarkt in de VS sterk blijft presteren.  

Deze week is het uitzonderlijk rustig in de Amerikaanse economie en spreekt slechts één FOMC-lid over monetair beleid. De Amerikaanse dollar zal het huidige niveau mogelijk aanhouden tot de ECB-vergadering op donderdag.

GBP

Het pond werd vorige week gesteund door een sterker dan verwachte consumentenprijsindex, die de jaarlijkse kerninflatie de voorbije maand deed stijgen van 1.2% naar 1.5%. Als gevolg sloot het pond de week hoger tegenover alle andere Europese valuta’s en de Amerikaanse dollar.  De vergadering van de Bank of England was een non-event en had geen effect op de markten.

Wellicht zullen de markten deze week een pauze nemen van de eventuele Brexit aangezien het rapport over de arbeidsmarkt op woensdag gepubliceerd wordt. Elke verbetering van de loongroei op jaarbasis, die verwacht wordt rond 2,2-2,3%, zou markten leiden tot een vervroeging van de verwachting van een renteverhoging. Deze werd onlangs verplaatst naar 2020.

Deze ontwikkeling zou gunstig zijn voor het pond, momenteel goedkoop is tegenover de Amerikaanse dollar.

Abonneer u hier en ontvang onze valuta-updates via e-mail

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.