Britse pond herstelt, Japanse yen heeft het moeilijk

Enrique Díaz-Álvarez25/apr/2016Valuta-updates

Afgelopen week waren de sterke opmars van het Britse pond tegenover alle G10-valuta’s en de sterke daling van de Japanse yen het belangrijkste nieuws op de valutamarkten. In beide gevallen ging het om een correctie van de overdreven bewegingen in de voorbije weken, de angst voor de Brexit is wat afgezwakt en de Japanse autoriteiten laten duidelijk blijken dat ze niet tevreden zijn met de sterke yen. In deze context zullen de twee vergaderingen van centrale banken komende week cruciaal zijn. Wij verwachten dat de Bank of Japan nieuwe agressieve maatregelen zal aankondigen, ofwel in de vorm van negatieve rente op bankleningen of misschien zelfs stappen in de richting van van een directe financiering van overheidsuitgaven, ook wel bekend als ‘helikoptergeld’. De vergadering van de Fed deze week is ook van groot belang. Er wordt geen renteverhoging verwacht, maar de toelichting zal bepalen in welke richting de dollar de komende weken zal bewegen.  

EUR

De ECB vergadering van april was een non-event en Draghi deed zijn best om vast te houden aan de boodschap van de vorige vergadering: De risico’s voor de economie in de eurozone zijn nog steeds neerwaarts gericht en de ECB focust zich nu op de uitvoering van de maatregelen aangekondigd in maart. Er was geen speciale melding in verband met de euro of de valutamarkten.  

We verwachten deze week sterke volatiliteit voor de euro aangezien de vergadering van de Federal Reserve gevolgd zal worden door de inflatiecijfers en de groeicijfers van de eurozone.

USD

Het was een gemengde week voor de Amerikaanse dollar. Investeerders namen meer risico’s, wat valuta’s van opkomende markten stimuleerde, maar de Europese valuta’s en de Japanse yen leverden in ten opzichte van de Greenback.

Zoals gebruikelijk zal de bijeenkomst van de Federal Reserve deze week de agenda beheersen. De markten lijken echter heel ontspannen en verwachten geen actie en een nietszeggende verklaring. We zijn het eens met de houding van de markt en verwachten geen spectaculair nieuws van het FOMC tot de belangrijke vergadering in juni. De koers van de dollar zal momenteel gedreven worden door nieuws van elders, maar ook door de risicobereidheid op de wereldwijde financiële markten.  

GBP

We hebben al een tijd aangegeven dat het pond erg zwaar werd gestraft, met name tegenover de euro, voor de wat overdreven angst in verband met de uitkomst van het Brexit referendum en de gevolgen hiervan. De rally van afgelopen week zorgde voor een stijging van  het pond van meer dan 2% ten opzichte van de euro, wat een indicatie zou kunnen zijn dat een correctie van de onderwaardering van de Britse munt is begonnen. De rally was noemenswaardig aangezien het te midden van het belangrijkste economische nieuws van afgelopen week kwam, het ILO arbeidsmarktrapport, wat niet erg positief was voor het pond. Het rapport toonde geen enkel teken van een stijging van de Britse lonen en de werkloosheid bleef op een niveau van 5,1%.

Komende woensdag wordt de groeischatting van het bbp voor het eerste kwartaal bekendgemaakt. Aangezien de consensus al een sterke vertraging heeft ingeprijsd in vergelijking met het vorige kwartaal en mocht dit cijfer positief uitkomen zal het pond verder corrigeren van de te lage niveaus.

Abonneer u hier en ontvang onze valuta-updates via e-mail

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.