Belangrijk nieuws verwacht in VS op vrijdag

Enrique Díaz-Álvarez03/mei/2016Valuta-updates

Zowel de Federal Reserve als de Bank of Japan hebben afgelopen week geen actie ondernomen, maar de reactie op de valutamarkten had niet uiteenlopender kunnen zijn. De yen steeg tegenover elke andere belangrijke valuta, terwijl de Amerikaanse dollar terrein verloor. Enkel de Australische dollar deed het nog slechter. De stijging van de yen kan eenvoudig verklaard worden door de verwachting dat de Bank of Japan agressieve maatregelen zou nemen. De zwakte van de Amerikaanse dollar zou mogelijk een gevolg kunnen zijn van gemengde tot zwakkere dan verwachte cijfers uit de Verenigde Staten.  

Onze cliënten maken zich in het algemeen zorgen over de recente volatiliteit en we zagen meer hedging activiteit vlak voor de vergadering van de Federal Reserve. Dit was de voorbije weken het geval bij elke belangrijke financiële gebeurtenis.

Nu de vergadering van de Federal Reserve voorbij is, zal alle aandacht voorlopig verschuiven naar macro-economische gebeurtenissen. Deze zullen bepalen of er een renteverhoging zal plaatsvinden in juni. Vrijdag verwachten we het belangrijkste macro-economische nieuws ter wereld: het Amerikaanse payroll rapport. Deze keer is het van groot belang aangezien het maar één van de twee rapporten is dat uitgegeven zal worden voor de junibijeenkomst van de Federal Reserve.    

EUR

De euro ging de strijd aan met de Amerikaanse dollar, ondanks gemengd economisch nieuws uit de eurozone. De groei in het eerste kwartaal was beter dan verwacht (0.6% tegenover de consensus van slechts 0.4%). Deze groei zegt echter niets over de inflatie, die in april opnieuw daalde naar een niveau van -0.2% op jaarbasis toen de kerninflatie instortte naar 0.7%. De inflatie is momenteel de enige macro-economische variabele die de ECB als doelwit hanteert. We zouden geen verdere verruimingsmaatregelen moeten verwachten tot een trend richting het doel van de ECB is aangevat.

Nu zowel nieuws over de ECB als macro-economische cijfers achter ons liggen, zou politiek nieuws de euro kunnen beïnvloeden. Er zijn de Spaanse verkiezingen, slechts drie dagen na het Brexit-referendum, en er zijn geen signalen dat er een doorbraak in Griekenland aankomt.    

USD

De verklaring van de Fed-vergadering in april deed weinig om de onzekerheid in verband met toekomstige renteverhogingen te verdrijven. Zoals verwacht werd er geen actie ondernomen op gebied van de rente en de toon was positief voor de veerkracht van de Amerikaanse economie. Er werd daarnaast ook gesproken over de risico’s van wereldwijde financiële en economische ontwikkelingen en de voortdurende verbetering van de Amerikaanse arbeidsmarkt en het consumentenvertrouwen.

Dit statement laat de deur open voor een renteverhoging in juni, hoewel dit afhankelijk is van wereldwijde financiële stabiliteit en sterke arbeidsmarktrapporten in de VS. Het volgende payroll rapport op vrijdag is opnieuw erg belangrijk. Hierna zal er nog maar één gepubliceerd worden voor de Fed in juni mogelijk beslist om de rente opnieuw te verhogen.

GBP

De onzekerheid in verband met het Brexit-referendum op 23 juni blijft het financiële nieuws in het Verenigd Koninkrijk bepalen. Intussen zien we signalen dat de onzekerheid doordringt in de reële economie: De bbp-groei daalde licht in het eerste kwartaal, van 0.6% in het vierde kwartaal van 2015 naar een niveau van 0.4% (niet op jaarbasis).

Bbp-cijfers zijn echter bekend om het achteruitkijken. Belangrijker is de meer toonaangevende business sentiment PMI-index die voor aanstaande donderdag op de agenda staat. Wij verwachten dat deze meer veerkracht zal laten zien dan verwacht, welke dan een goede ondersteuning voor de recente rally van het pond zou bieden.  

Abonneer u hier en ontvang onze valuta-updates via e-mail

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.