CNY: Onze valutavoorspellingen voor de Chinese munt

Enrique Díaz-Álvarez12/mei/2016Speciale rapporten

De focus op de valutamarkten blijft op de verschillen tussen het monetair beleid in de grote economische zones. We zien dat de Federal Reserve op schema is om de rente in 2016 twee keer te verhogen nadat dit een eerste keer gebeurde in december. Verder zou de Bank of England ook een renteverhoging doorvoeren in het laatste kwartaal van 2016. De meeste andere centrale banken van de G10, voornamelijk de ECB, blijven daarentegen in verruimingsmodus.

De combinatie van verwachte monetaire verkrapping door de Federal Reserve en de sterke daling van grondstofprijzen veroorzaakte in januari en februari een verkoopgolf voor de meeste valuta’s van opkomende markten. Dit was voornamelijk het geval voor landen die grondstoffen exporteren. De laatste tijd zijn grondstofprijzen echter stabieler, wat zorgde voor een gedeeltelijk herstel.

CNY valutaplafond en devaluatie

Na jaren een valutaplafond tegenover de Amerikaanse dollar te hanteren, verving de People’s Bank of China (PBoC) dit door een ‘mandje’ gewogen valuta’s gebaseerd op hun belang voor de Chinese handel. Om dit mandje daarnaast te kunnen controleren op middellange termijn zal de PBoC ingrijpen om dagelijkse bewegingen van meer dan 2% tegenover de Amerikaanse dollar te voorkomen.

De waarde van de yuan is sinds de devaluatie in augustus vorig jaar sterk verminderd tegenover de Amerikaanse dollar. De PBoC liet de koers toen in één week zakken met 3%. In het begin van 2016 daalde de yuan naar het laagste niveau in vijf jaar. Intussen kon deze echter licht herstellen dankzij de zwakke dollar en stabielere Chinese financiële markten (figuur 1).

Figuur 1: Historische evolutie USD/CNY (2011 – 2016)

Figure-1-Historical-Evolution-of-USD-CNY-2011-2016

Bron: Thomson Reuters Datastream; Datum: 06.05.2016

De recente devaluatie van de CNY komt te midden van een economische vertraging in China. De economische groei ging bergaf in 2015 naar het laagste niveau in vijfentwintig jaar (figuur 2). Indië nam intussen zelfs de plaats van China over als snelst groeiende economie ter wereld.

Tijdens het eerste kwartaal van 2016 groeide de economie met slechts 6,7%. Er wordt dit jaar een groei van 6,5% verwacht en 6,2% in 2017. Dit is ver beneden het doel van 7% van de centrale bank.

Figuur 2: China jaarlijkse bbp-groei (2011 – 2016)

Figure-2-China-Annual-GDP-Growth-2011-2016

Bron: Thomson Reuters Datastream; Datum: 06.05.2016

De groei van industriële productie en detailhandelsverkopen is vertraagd, terwijl de sterkte van de yuan ervoor heeft gezorgd dat de export instortte. Het exportniveau zakte in de twee eerste maanden van het jaar namelijk met bijna 25%, wat de grootste daling is in bijna zeven jaar.

Interventie centrale bank

In een poging om de Chinese economie te stimuleren is de centrale bank genoodzaakt om een reeks renteverlagingen in te voeren. De rente werd in oktober verlaagd met 25 basispunten naar een niveau van 4,35%. Een verdere vertraging van de economie dit jaar zou de druk op de People’s Bank of China moeten verhogen om verdere maatregelen in te voeren. Buitenlandse valutareserves in China blijven eveneens dalen en de Chinese autoriteiten verkopen Amerikaanse dollars om zowel de yuan te ondersteunen als kapitaaluitstroom tegen te houden. De valutareserves daalden met bijna een kwart in de voorbije achttien maanden naar een vijfjarig dieptepunt (figuur 3).

Figuur 3: China buitenlandse valutareserves (2011 – 2016)

Figure-3-China-Foreign-Exchange-Reserves-2011-2016

Bron: Thomson Reuters Datastream; Datum: 06.05.2016

Positieve economische factoren

De yuan kon echter wel profiteren van een stabilisatie van de Chinese financiële markten na de verkoopgolf op de aandelenmarkten tijdens de tweede helft van 2015.

Wij geloven dat er in China een overdreven focus was op de recente daling op de aandelenmarkten en verwachten dat dit geen verdere devalutie voor de yuan zal veroorzaken. Slechts 20% van de Chinese rijkdom is namelijk belegd in aandelen.

De valutareserves zijn intussen ook stabieler dankzij een zwakkere dollar en minder kapitaaluitstroom, wat gecontroleerd wordt door de Chinese autoriteiten. Bovendien kon economische data positief verrassen met sterke cijfers voor de PMI zakelijk sentiment indicator en een beter dan verwachte bbp-groei in het eerste kwartaal.

Eén van de lange termijn doelen van China is de internationalisering van de yuan en de erkenning als officiële wereldmunt later dit jaar. Een verdere devaluatie zou het vertrouwen in de Chinese munt schaden en uiteindelijk zelfvernietigend zijn. Een zwakkere CNY zou ook verder indruisen tegen het doel om de Chinese economie opnieuw in balans te brengen, weg van investeringen en richting binnenlandse consumptie.

We blijven daarom verwachten dat de Chinese autoriteiten hun doel zullen behouden om de yuan stabiel te houden tegenover het gewogen mandje valuta’s.

Wat brengt de toekomst voor de CNY?

De verschillen tussen monetaire beleidsstandpunten van de Bank of Japan, de Europese Centrale Bank en de Federal Reserve zullen de yen en de euro mogelijk doen dalen tegenover de yuan. We verwachten geleidelijke verliezen voor de CNY tegenover de Amerikaanse dollar.

Contacteer ons om uw valutarisico te bespreken

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.