Sterke cijfers uit de VS, Fed geeft dollar een boost

Enrique Díaz-Álvarez16/mei/2016Valuta-updates

De dollar herstelde zich vorige week verder. Sterke cijfers over detailhandelsverkopen in de VS voor de maand april stonden in scherp contrast met negatief nieuws uit de eurozone, deze keer over industriële productie. Belangrijk waren de uitspraken van Boston Fed president en FOMC lid Rosengren. Zijn visie is, net als die van ons, dat er een groot gat ligt tussen de verwachtingen van de markten over de renteverhogingen in de VS en de plannen van de Federal Reserve zelf.  Dit was genoeg om de dollar te doen stijgen tegenover alle andere belangrijke valuta’s.

Deze week verwachten we een piek in volatiliteit op de valutamarkten in het midden van de week. De notulen van de meest recente vergadering van de  Federal Reserve worden woensdagnacht namelijk gepubliceerd, gevolgd door die van de ECB op woensdagochtend.

EUR

De euro had het afgelopen week moeilijk na twee teleurstellende rapporten. Zowel de industriële productie van de maand maart en het BBP van het eerste kwartaal waren beiden beneden de verwachtingen. De notulen van de aprilbijeenkomst van de ECB worden deze week gepubliceerd. Deze zullen natuurlijk geen rekening houden met de meest recente cijfers, maar het zal ongetwijfeld interessant worden om te lezen hoe de Raad van Bestuur zal reageren op de bescheiden groei terwijl neerwaartse druk op de inflatie onverminderd blijft. Ook erg belangrijk zijn de commentaren op een mogelijke Brexit en wat de reactie van de Raad hierop zou zijn.  

USD

De verrassende sterkte van de Amerikaanse detailhandelsverkopen zou de zorgen in verband met de haperende economie moeten doen verminderen. Dit versterkte het positieve sentiment dat voortkwam uit het banenrapport, dat een grote toename liet zien in het aantal vacatures. Ten slotte maakte Rosengren van de Boston Fed zijn standpunt duidelijk door te stellen dat de waarschijnlijkheid van een toekomstige renteverhoging “groter is dan de financiële markten momenteel inprijzen”. Dit is de meest duidelijke uitlating tot nu toe die laat blijken dat de Fed de rente sneller zal verhogen dan de markt verwacht. De dollar profiteerde hiervan en steeg tegenover bijna elke andere belangrijke valuta. We wachten nu op de notulen van de vergadering in april ter bevestiging dat de Fed inderdaad optimistischer is over de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie dan de markt denkt.  

GBP

De Bank of England heeft een dramatische beoordeling gepubliceerd over de impact die het referendum heeft en zal hebben op de Britse economie, afhankelijk van het resultaat. Gouverneur Carney schetste een negatief beeld over de gevolgen van de uitkomst van de Brexit. Een zwakkere Britse pond, hogere inflatie en verminderde groei tot op het punt van een mogelijke recessie behoren tot de mogelijkheden. Dit zijn zonder twijfel grimmige waarschuwingen en maken duidelijk dat de BoE het Verenigd Koninkrijk liever binnen de Europese Unie ziet. Dit standpunt werd duidelijk ondersteund door alle negen leden van het MPC.

Het wordt echter een drukke week: Op dinsdag worden de inflatiecijfers gepubliceerd, gevolgd door het banenrapport van maart op woensdag. We zouden dan een duidelijker beeld moeten hebben van lonen en inflatoire druk, hoewel de Brexit polls tot 23 juni de belangrijkste drijfveer blijven voor het pond.  

Abonneer u hier en ontvang onze valuta-updates via e-mail

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.