Britse pond herstelt na laatste Brexit-peilingen

Enrique Díaz-Álvarez23/mei/2016Valuta-updates

We hebben al een tijd aangegeven dat de communicatie van de Federal Reserve de valutamarkten zou beheersen. Er is namelijk een groot gat ontstaan tussen de verwachtingen van de markt en de voorspellingen van het FOMC over het tempo van de renteverhogingen in de VS. Eerder gaven we al aan dat de Fed dit niet lang in stand zou houden. Afgelopen week werden de notulen van de vergadering van april gepubliceerd en het FOMC blijft zonder twijfel bij haar standpunt. Dit geeft aan dat de voorspelling van de markt, namelijk één renteverhoging voor 2016, niet correct zou zijn.  

De reactie op de verkrappingsgezinde uitlatingen van de Fed kwam er snel. Risicovolle beleggingen werden verkocht en de dollar steeg tegenover alle andere valuta’s, uitgezonderd het Britse pond. De kans op een Brexit wordt namelijk kleiner in de peilingen en het pond kan nu herstellen na een erg slechte start in het begin van het jaar. De titel van slechtst presterende valuta in 2016 gaat nu naar de Mexicaanse peso.    

De maand juni lijkt erg volatiel te worden want de risico’s stapelen zich op. Naast het Brexit referendum in het Verenigd Koninkrijk komt er ook een beslissende vergadering van de Federal Reserve aan, maar ook de verkiezingen in Spanje en een ECB-vergadering. Het is geen verrassing dat onze cliënten een mogelijkheid zien om hun posities in het Britse pond af te dekken. We zien ook een opkomende golf van dollarverkopers die de volatiliteit van de FOMC-vergadering in juni willen vermijden.

EUR

In tegenstelling tot het vuurwerk dat werd veroorzaakt door het FOMC, waren de notulen van de aprilbijeenkomst van de ECB niet noemenswaardig. Er is een brede overeenstemming in de Raad van Bestuur over het beleid van de ECB en verder werd er weinig gecommuniceerd naar de markten. De euro deed niet meer dan de andere valuta’s in neerwaartse richting volgen tegenover de Amerikaanse dollar.  

Deze week staan de belangrijke PMI zakelijk sentiment indices op het programma. Deze lieten de voorbije drie maanden weinig beweging zien en bleven in overeenstemming met een bescheiden groei van 1,5 tot 2% in de eurozone. Als we geen opwaartse trend zien zal de ECB teleurgesteld zijn dat de monetaire versoepeling geen grotere impact hebben.

USD

De notulen van het FOMC, die afgelopen woensdag werden gepubliceerd, waren in lijn met de recente uitlatingen van haar leden. De Federal Reserve kon niet duidelijker zijn over de foute verwachtingen op de markten. Wij denken dat een degelijk arbeidsmarktrapport binnen enkele weken de uitkomst van de junibijeenkomst zal verzegelen. Hoewel de verwachtingen op de markt in verband met de mogelijkheid van een renteverhoging in juni sinds vrijdag zijn gestegen van 4% naar 30%, denken we dat dit cijfer nog steeds verder kan stijgen. De dollar was het duidelijk met ons eens en steeg tegenover elke belangrijke valuta, uitgezonderd het Britse pond.

Komende week zijn er relatief weinig macro-economische bekendmakingen in de VS. Volgens onze mening zou deze kalmte een goede mogelijkheid kunnen zijn om posities af te dekken voor de volatiele maand juni.  

GBP

Het banenrapport en de inflatiecijfers die afgelopen week werden gepubliceerd, bevestigen de afwezigheid van inflatoire druk in het Verenigd Koninkrijk ondanks de krapte op de arbeidsmarkt. De kerninflatie was lager dan verwacht, namelijk 1,2% op jaarbasis, en de speling van 1% tussen de loongroei en de kerninflatie blijft intact. Dit is een vrij positief resultaat aangezien de lonen bescheiden blijven stijgen. De detailhandelsverkopen waren een ander lichtpuntje vorige week en we blijven overtuigd dat de afname van de kans op een Brexit de groei van het Verenigd Koninkrijk spoedig weer boven 2% zal brengen.

Het Britse pond blijft bijna enkel gedreven door de laatste Brexit peilingen. Momenteel wijzen deze op een ‘blijven’ resultaat en de Number Cruncher Probability score (onze favoriete indicator) geeft een kans van 18% aan voor een Brexit.

Abonneer u hier en ontvang onze valuta-updates via e-mail

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.