Stilte voor de storm; Britse pond blijft stijgen

Enrique Díaz-Álvarez31/mei/2016Valuta-updates

In onze vorige valuta-update vermeldden we dat het mogelijk een rustige week zou zijn voor de zogenaamde storm in juni. Het was inderdaad een week zonder al te veel financieel nieuws en valutaschommelingen. Alle belangrijke valuta’s eindigden met een verschil van maximum 1%, iets wat zelden voorkomt. De angst in verband met het Brexit-referendum vermindert stilaan en we zagen het Britse pond herstellen van de meerjarige dieptepunten tegenover de euro en de dollar.  

Deze week staat het eerste belangrijke nieuws van de maand op het programma. De resultaten van het Amerikaanse banenrapport zullen volgens onze mening bepalen of de Federal Reserve de rente later deze maand zal verhogen. Een cijfer dat net binnen de verwachtingen ligt, zou moeten volstaan om de tweede renteverhoging sinds 2006 in te voeren in de VS. De ECB-vergadering op donderdag zal ook erg belangrijk zijn. We verwachten een voorzichtig optreden zonder veel informatie voor de markten.  

Onze klanten blijven hun blootstelling aan het pond afdekken in afwachting van het Brexit-referendum, zowel long als short. We zagen ook dat Zwitserse organisaties profiteerden van de sterke niveaus van vele valuta’s en besloten om te kopen.

EUR

Afgelopen week zagen we een kleine maar zorgwekkende daling van de PMI zakelijk sentiment indicator in de eurozone. We hadden een beweging in de tegengestelde richting verwacht gezien de enorme hoeveelheid stimuleringsmaatregelen in de economie.

Dit nieuws, in combinatie met de inflatiecijfers van afgelopen week, kan niet goed onthaald worden op de ECB-vergadering. We verwachten echter weinig actie of communicatie naar de markten toe omdat de ECB meer tijd wil om de reeds bestaande maatregelen te doen werken. Tenzij we een ononderbroken stijging in de inflatie en PMI indices zien, verwachten we dat de mogelijkheid tot het invoeren van verdere stimuleringsmaatregelen het economische nieuws in de eurozone deze zomer zal domineren.

USD

De positieve toon van recent macro-economisch nieuws en verkrappingsgezinde commentaar van FOMC-leden hebben een dollar rally aangewakkerd en de rentemarkten zenuwachtig gemaakt. De waarschijnlijkheid van een renteverhoging in juni zal sterk beïnvloed worden door het banenrapport van mei, dat deze vrijdag wordt gepubliceerd. De cijfers zullen waarschijnlijk met ongeveer 40 000 worden gedrukt door de aanzienlijke staking bij Verizon. Buiten dit eenmalig effect verwachten we opnieuw een cijfer rond 200 000, wat de weg zou kunnen vrijmaken voor een tweede renteverhoging door de Fed later deze maand.

GBP

Zonder noemenswaardig economisch nieuws of politieke aankondigingen, reageerde het Britse pond afgelopen week weer op de peilingen van het referendum. Het nieuws was geruststellend en de kans op een Brexit lijkt gedaald te zijn naar minder dan 20%. Het is dus geen verrassing dat het pond er een goede week heeft opzitten en kon stijgen tegenover de meeste andere belangrijke valuta’s.  

Deze week focussen we op donderdag op de speech van gouverneur Carney en op donderdag en vrijdag worden de PMI zakelijk sentiment indicatoren gepubliceerd. We verwachten een positieve impact te zien op het bedrijfsvertrouwen na de laatste peilingen.

Abonneer u hier en ontvang onze valuta-updates via e-mail

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.