G4 rapport: Wat brengt de toekomst voor de euro?

Enrique Díaz-Álvarez03/jun/2016Speciale rapporten

De euro blijft sinds het begin van het jaar veerkrachtig en bereikte in mei zijn sterkste niveau in acht maanden tegenover de Amerikaanse dollar. Zelfs rekening houdend met de enorme verruimingsmaatregelen, die in maart werden aangekondigd door de Europese Centrale Bank (ECB).

De verandering van toon bij de Federal Reserve heeft de euro in de tweede helft van mei echter naar beneden geduwd.

Tijdens de aprilbijeenkomst van de ECB waren er geen verrassingen en beleidsmakers lieten het monetair beleid ongewijzigd. De herfinancierings- en depositorente werden behouden op 0% en -0,4%, terwijl de centrale bank 80 mil jard euro per maand in activa zal bijven aankopen ECB-voorzitter Mario Draghi waarschuwde dat de inflatie de komende maanden negatief zou kunnen uitdraaien. Beleidsmakers kozen er echter voor om te wachten op meer bewijs van de gevolgen van de extra stimuleringsmaatregelen alvorens opnieuw in te grijpen. De zogenaamde ‘bazooka’ van stimuleringsmaatregelen die Mario Draghi invoerde, lijkt nog steeds weinig effect te hebben op de prijsgroei in de eurozone. De inflatie daalde in april met 0.2% op jaarbasis (figuur 1) en dit is de grootste daling sinds de invoering van het kwantitatieve verruimingsprogramma in maart 2015. De kerninflatie daalde ook dramatisch naar slechts 0,7%.

Figuur 1: Inflatie eurozone (2013-2016)

Figure-3-Eurozone-Inflation-Rate-2013-2016

Bron: Thomson Reuters Datastream; Datum: 27/05/2016

We denken dat de ECB mogelijk nog extra maatregelen kan invoeren als de inflatie in de eurozone de komende maanden geen verbetering toont of de economisch groei daalt. Naast de inflatie schenken we ook aandacht aan de samengestelde PMI indicator voor bedrijfsvertrouwen (figuur 4).

Figuur 2: Inkoopmanagersindex eurozone (2014-2016)

Figure-4-Eurozone-Composite-PMI-2014-2016

Bron: Thomson Reuters Datastream; Datum: 27/05/2016

Als deze index daalt in vergelijking met de huidige niveaus denken wij dat nieuwe maatregelen al een mogelijkheid zouden kunnen zijn bij de vergadering in september.

De groei in de eurozone blijft eveneens zwak, ondanks een herstel tijdens het eerste kwartaal naar een erg bescheiden 0,5%. De industriële productie daalde en de PMI dienstenindex bereikte het laagste niveau in meer dan een jaar.

Aangezien extra verruimingsmaatregelen door de ECB nog steeds een mogelijkheid zijn, blijven we verwachten dat de euro opnieuw zal verzwakken tegenover de Amerikaanse dollar. Dit zal vooral het geval zijn wanneer de Fed haar boodschap versterkt in verband met de renteverhogingen in de VS in 2016. Het zou tot een gelijkaardige waardevermindering kunnen leiden tegenover het Britse pond.

Klik hier om het volledige rapport te bekijken, inclusief voorspellingen voor de euro, de Amerikaanse dollar, de Japanse yen en het Britse pond

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.