Abrupt einde van dollarstijging; slecht nieuws voor Britse pond

Enrique Díaz-Álvarez06/jun/2016Valuta-updates

De opmars van de Amerikaanse dollar kwam afgelopen week abrupt ten einde. Het zwakke banenrapport van de maand mei heeft de markten zowat doen uitsluiten dat er in juni een renteverhoging door de Federal Reserve zal komen. Hierdoor lijkt het realistisch dat de rente dit jaar nog maximum twee keer verhoogd zal worden. Deze wending zorgde ervoor dat investeerders de Amerikaanse dollar dumpten tegenover alle andere belangrijke valuta’s. Het was daarom ook één van de slechtste weken voor de greenback in maanden, met een daling van 2% tegenover de euro.

De grote uitzondering was het Britse pond, dat onder druk staat door de opiniepeilingen die suggereren dat een Brexit nog steeds een mogelijkheid is. De Britse munt presteerde afgelopen week dan ook minder goed tegenover zowel de dollar als de andere belangrijke valuta’s.  

Alle ogen zijn nu gericht op de speech van Yellen over het monetair beleid die vandaag (maandag) zal plaatsvinden. Er wordt verwacht dat ze meer duidelijkheid zal geven in verband met de verwachte renteverhogingen voor de rest van 2016 na het teleurstellende banenrapport van vrijdag. De markten voorspellen dat ze zal verwijzen naar niet meer dan één renteverhoging voor dit jaar. Buiten in de VS staat er deze week weinig nieuws op het programma en zullen politieke gebeurtenissen naar de voorgrond komen. Referendum debatten op dinsdag en donderdag in het Verenigd Koninkrijk zullen het grootste risico vormen voor het pond.  

EUR

Zoals verwacht liet de ECB haar rente vorige week ongewijzigd. Voorzitter Draghi was voorzichtig en stelde sommigen die een bescheiden ‘hawkish’ toon hadden voorspeld teleur. Er waren enkele kleine herzieningen van de inflatievooruitzichten. Draghi vermeldde dat de balans van de risico’s licht is verbeterd, maar maakte ook duidelijk dat de ECB klaar en bereid is om de stimuleringsmaatregelen te verhogen als de huidige maatregelen niet het gewenste resultaat bereiken.   

We verwachten zeker tot september geen grote veranderingen op gebied van beleid en toon. De ECB zal daarom tijdelijk het nieuws minder beheersen en de euro zal beïnvloed worden door twee factoren. Ten eerste door de retoriek van de Federal Reserve en ten tweede door politieke risico’s. Naast het referendum in het Verenigd Koninkrijk zijn er de Spaanse verkiezingen op 26 juni. Die kunnen leiden tot een door Podemos geleide linkse regering en dat zou dan weer conflicten kunnen veroorzaken met Brussel over het beperken van het Spaanse begrotingstekort.

USD

Afgelopen week zagen we het zwakste banenrapport in bijna zes jaar. Er werden amper 38 000 jobs gecreëerd en de cijfers van de voorbije twee maanden werden neerwaarts herzien. De werkloosheid daalde sterk naar 4,7%, maar dit cijfer werd vooral beïnvloed door de daling van de beroepsbevolking en zal dus weinig invloed hebben op de vooruitzichten van de Fed. Het enige goede nieuws is dat de loonstijgingen stabiel zijn op 2,5% op jaarbasis.  

Deze teleurstelling sluit een renteverhoging in juni uit. Een verhoging in juli hangt af van een herstel in het volgende rapport, dat de zorgen voor een verzwakking van de Amerikaanse economie zou verminderen. We verwachten dat dit ook de boodschap zal zijn in de toespraak van Yellen op maandag.

GBP

Het was een erg moeilijke week voor het Britse pond. De euforie, nadat de peilingen evolueerden in de richting van ‘blijven’, verdween toen nieuwe peilingen een veel competitiever resultaat toonden. Bookmakers hebben de kans op een Brexit gewijzigd van 20% naar ongeveer 27%. Onze voorkeur gaat echter uit naar de Number Cruncher Indicator, die de kans op een Brexit voorspelt op slechts 22%.  
De PMI zakelijke indicator werd genegeerd door de markten, hoewel deze bescheiden steeg naar 53. Dit niveau is in lijn met een BBP-groei rond 2% en is een vrij behoorlijk resultaat te midden van alle onzekerheid rond het referendum. Wij denken dat een significante stijging van het ondernemersvertrouwen mogelijk is als het Verenigd Koninkrijk op 23 juni besluit om bij de EU te blijven.  

Abonneer u hier en ontvang onze valuta-updates via e-mail

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.