Pond daalt meteen met 11% na Brexit-resultaat

Enrique Díaz-Álvarez24/jun/2016Valuta-updates

Vanochtend kregen we meteen schokkend nieuws te verwerken: De Britten hebben er voor gekozen om de Europese Unie te verlaten.

Momenteel zijn de lange termijn consequenties zijn nog onduidelijk en zullen ze afhangen van complexe en langdurige onderhandelingen. De directe consequenties zijn daarentegen wel klaarduidelijk.

Het Britse pond maakte de ergste uren door sinds 1992, met een koersval van 11% tegenover de Amerikaanse dollar tijdens de handel in Azië. Dit is het laagste niveau in 31 jaar. De munt daalde bovendien met 8% tegenover de euro en vergelijkbare percentages tegenover andere belangrijke valuta’s. De grote aandelenmarkten gaan naar verwachting 5 tot 10% lager open en een algemene vlucht naar veiligheid zorgde voor een afstraffing van alle risicovolle assets en geldstromen naar de veiligste staatsobligaties en naar cash.

Reacties centrale banken

Op de korte termijn zal veel afhangen van de reacties van monetaire en financiële autoriteiten, met de centrale banken voorop. Er zijn al geruchten dat de Japanse centrale bank heeft ingegrepen om de opmars van de Yen tegen te houden. De reactie van de Britse centrale bank zal erg belangrijk zijn; wij verwachten een renteverlaging om de gevolgen voor de mogelijke krimp in Britse beleggingen en groei te matigen.

Gevolgen

Wij verwachten dat de markten de negatieve politieke en economische gevolgen van deze uitslag voor de rest van de Europese Unie niet voldoende zullen inprijzen. De onzekerheid omtrent de economische unie zal toenemen en de verdere ontwikkeling van de economische unie zal volgens ons aanzienlijk veel moeilijker worden.

Ondanks de verkoopgolf van afgelopen nacht denken wij dat het huidige niveau voor de EUR/USD onvoldoende de verslechterde economische achtergrond voor de monetaire unie weergeeft. Wij verwachten daarom dat de euro de komende weken en maanden aanzienlijk veel verder zal dalen dan het huidige niveau.

Wij houden u op de hoogte.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.