Brexit: De laatste updates

Enrique Díaz-Álvarez28/jun/2016Valuta-updates

Update donderdag 30.06.2016

Zoals eerder vermeld verwachtten we na het referendum een sterke interventie van centrale banken. Vandaag kregen we een bevestiging in die richting van zowel de Bank of England als de Europese Centrale Bank. Gouverneur Carney suggereerde dat we voor het einde van de zomer renteverlagingen en een uitbreiding van het verruimingsprogramma kunnen verwachten. Dit zal volgens ons gebeuren tijdens de vergadering in juli.

Echter onverwacht kondigde Bloomberg zojuist aan dat de ECB de activa die ze aankoopt in het QE-programma zal uitbreiden. Het aantal instrumenten was sinds de vlucht naar staatsobligaties namelijk uitgeput omdat hun rendement te negatief was geworden.  

Als het bevestigd word door de ECB lijkt dit volgens ons op een gecoördineerde monetaire verruiming. Het zou onze mening over een significante stijging van de Amerikaanse dollar tegenover Europese valuta’s versterken.

Update woensdag 29.06.2016

  • De markten lijken eindelijk wat stabieler te worden. Gisteren kon het pond herstellen en eindigde het boven 1,33 tegenover de dollar en boven 1,20 tegenover de euro. De wereldwijde aandelenmarkten konden ook opnieuw stijgen, maar met een winst van 2-4% voor de grote indices zijn de verliezen van na het referendum nog lang niet ingehaald. Bezorgdheid over een interventie van de centrale bank speelt hierin een grote rol. Het feit dat ‘s werelds grootste financiële instellingen tot nu toe weinig problemen hebben ervaren betekent echter dat ze veel stabieler zijn dan in 2008.
  • Het blijft onzeker wanneer Artikel 50 precies geactiveerd zal worden en analisten (bv. Martin Wolf) suggereren dat enkel het parlement dit kan doen. Dit lijkt er op te wijzen dat het ‘exit’ proces sterk vertraagd zou kunnen worden.  
  • Er is geen belangrijk economisch nieuws in zicht. Morgen wordt de vertrouwensindex van de eurozone gepubliceerd, maar de impact van het referendum wordt nog niet gereflecteerd omdat het om de cijfers van de maand juni gaat.  
  • Nadat het ECB panel met Draghi, Yellen en Carney werd afgelast, zal de volgende communicatie van centrale banken verwacht worden op donderdag wanneer FOMC-lid Bullard spreekt in Londen.

Update dinsdag 28.06.2016

  • De markten blijven inzakken, maar we zagen gisterenavond tekenen van herstel. Het pond lijkt een bodem gevonden te hebben op 1,32 en is precies op 10% van het niveau waar het vorige week opende. Banken kregen het opnieuw zwaar te verduren, maar konden intussen ook herstellen. Britse banken gedragen zich gelijkaardig: Het feit dat geen van hen eigenzinnige stappen onderneemt is geruststellend en betekent dat ze geen onmiddellijke problemen ervaren. Italiaanse banken lijken de zwakste schakel te zijn, vooral Intesa San Paolo. Het zal belangrijk zijn om te zien of we eindelijk een positieve dag kunnen verwachten. Het herstel van Spaanse staatsobligaties na de linkse nederlaag tijdens de Spaanse verkiezingen is een goed voorteken.
  • De politieke chaos in het Verenigd Koninkrijk verbeterde gisteren niet. Boris Johnson’s poging tot optimisme werd meteen verworpen door de markten. Ook de activering van het beruchte artikel 50, waarna een periode van twee jaar van start zal gaan om de ‘exit’ uit de EU te realiseren, blijft een mysterie. Premier Cameron zal dit weigeren te doen en mogelijk zal goedkeuring van het parlement nodig zijn, wat een extra obstakel zou betekenen.  
  • Een minderheid begint te speculeren dat artikel 50 nooit geactiveerd zal worden. De referentie hiervoor is het Deense referendum van 1992 over het verdrag van Maastricht, waarvan het originele resultaat negatief was. Uiteindelijk werd het referendum herhaald en werd het verdrag met grote meerderheid goedgekeurd.   
  • De reactie van de Bank of England is erg belangrijk. We verwachten een renteverlaging tijdens de volgende vergadering.
  • Economische cijfers zullen de komende weken betekenisloos zijn omdat ze volledig achterhaald zijn door de verrassende uitkomst van het referendum. De eerste belangrijke publicatie wordt verwacht tijdens de derde week van juli, namelijk die van het CBI zakelijke sentiment. Voor betere indicaties van de impact op bedrijfsinvesteringen zullen we moeten wachten tot begin augustus wanneer de PMI-cijfers van juli worden gepubliceerd.
  • De verrassende veerkracht van opkomende markten is het vermelden waard. Deze valuta’s daalden afgelopen week met minder dan 2%, wat een relatief indrukwekkende prestatie is.  

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.