Valuta’s opkomende markten stijgen na debat van Trump en Clinton

Enrique Díaz-Álvarez03/okt/2016Valuta-updates

Afgelopen week was er weinig macro-economisch nieuws uit de G10-landen en hun valuta’s bleven binnen enge grenzen bewegen. De meeste actie vond dan ook plaats op de opkomende markten en vooral bij valuta’s die afhankelijk zijn van de olieprijzen, zoals de Mexicaanse peso en de Russische roebel. De peso profiteerde van de slechte prestatie van Trump tijdens het debat met Clinton vorige week, waardoor zij  nu de favoriet is voor het winnen van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Beide valuta’s werden ook gestimuleerd door de OPEC-overeenkomst om de productie en de stijging van olieprijzen onder controle te houden. Onze verwachtingen zijn al een tijd positief voor beide valuta’s en we zijn dan ook tevreden dat deze vorige week werden bevestigd. Volgens ons is er nog veel ruimte voor verdere stijgingen.

Het belangrijkste nieuws uit Europa waren de zorgen rond het kapitaal van Deutsche Bank, wat werd gereflecteerd in de prijs van haar aandelen. Wij zien geen gevaar voor een bankencrisis gezien de relatief schone balans van Deutsche Bank, toegang tot liquiditeit van andere banken en de boete die ze kregen voor het verkopen van leningen tijdens de financiële crisis die lager zal zijn dan initieel gedacht. De valutamarkten lijken het eens te zijn met onze visie en de euro negeerde dit nieuws.

Deze week zullen de markten zich blijven concentreren op gebeurtenissen aan de andere kant van de oceaan. Naast het belangrijke Amerikaanse banenrapport op vrijdag zullen de opiniepeilingen over de presidentsverkiezingen belangrijk zijn om in het oog te houden.

EUR

Het enige noemenswaardige macro-economische nieuws afgelopen week waren de inflatiecijfers van de maand september. De kerninflatie, die volatiele elementen uitsluit, bleef koppig op een lage 0,8%, in tegenstelling tot verwachtingen van een bescheiden stijging. De ECB blijf hierdoor onder spanning en het zou de druk moeten opdrijven om de stimuleringsmaatregelen tijdens één van de komende vergaderingen te verhogen.

De politieke kalender wordt een belangrijke drijfveer voor de euro. Er is de crisis binnen de Spaanse socialistische oppositiepartij, wat eindelijk tot een regering in het land zou kunnen leiden. Dan is er ook nog het referendum in Italië, dat mogelijk de plannen van de regering in de war zal brengen en verder houden we ook het argument met de Troika in Portugal in het oog.

USD

In de Verenigde Staten verwachten we een drukke week. Naast het banenrapport op vrijdag, dat belangrijk zal zijn voor verdere renteverhogingen door de Fed, volgen we ook de opiniepeilingen van de presidentsverkiezingen. Hieruit zal blijken of Clinton na het debat aan de leiding blijft. Als dit het geval is dan verwachten we dat risicovolle activa en vooral valuta’s van opkomende markten goed ondersteund zullen blijven. De impact op de Amerikaanse dollar is momenteel echter nog onduidelijk.

GBP

Het pond kon vorige week licht herstellen dankzij de afwezigheid van belangrijk nieuws. Tot tijdens het weekend werd bekendgemaakt dat eerste minister May het artikel 50 niet later dan maart 2017 zou willen activeren, wat het aftellen zal starten voor een brexit in 2019. Het pond reageerde door de meeste winsten van de week te verliezen tijdens de Aziatische handelssessie op zondagavond. Deze week zullen we meer signalen zien bij de publicatie van de PMI indicatoren van het zakelijk vertrouwen.

 

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.