Drukke week op komst voor valutamarkten

Enrique Díaz-Álvarez17/okt/2016Valuta-updates

De belangrijkste thema’s afgelopen week waren de heropleving van de Amerikaanse dollar en, wat dichter bij huis, een poging tot stabilisatie van het Britse pond. In de afwezigheid van nieuws concentreerden de markten zich vorige week op de notulen van het FOMC, die een renteverhoging in december zo goed als garanderen. Het pond werd dan weer minder verkocht tegenover de euro omdat de bearish consensus een recorddiepte bereikte, wat op korte termijn soms een teken van een trendwijziging kan zijn.  

Naast de grote valuta’s bewoog de Mexicaanse peso sterk nadat Trump het opnieuw slecht deed in de opiniepeilingen. Daarnaast onderging de Zweedse kroon een verkoopgolf door zwakke inflatiecijfers.

Na enkele weken zonder veel informatie verwachten we deze week wat meer vuurwerk wanneer cruciale cijfers en monetaire beleidsstandpunten bekendgemaakt worden. De belangrijkste gebeurtenis wordt de vergadering van de ECB op donderdag, waarbij we verwachten dat Draghi geruchten over het inperken van het QE-programma de kop zal indrukken. Op dinsdag zullen de Britse inflatiecijfers de eerste hints geven over de invloed van het brexit-referendum op prijzen. Verder staan ook de beleidsvergadering van de Bank of Canada, de Australische werkgelegenheidscijfers en een update van de rating van Portugal op het programma.

EUR

Afgelopen week werd er bijna geen data bekendgemaakt, buiten weinig verrassende industriële productiecijfers. De ECB-vergadering van komende week is veel belangrijker en we verwachten dat Draghi geruchten over het verminderen van het QE-programma de kop zal indrukken, wat de euro mogelijk zal verzwakken. We merken dat ook de rand van de eurozone opnieuw op de voorgrond komt. Ratingagentschappen zullen de rating van Portugal updaten, met kans op een verlaging wat ervoor zou kunnen zorgen dat het land toegang verliest tot bepaalde ECB-programma’s. Het Italiaanse referendum over constitutionele veranderingen in december komt ook dichterbij, net als het vormen van een regering in Spanje. In het algemeen hebben we bearish vooruitzichten voor de eenheidsmunt.

USD

Op dinsdag worden de inflatiecijfers bekendgemaakt en het derde en laatste debat op woensdag voor de presidentsverkiezingen zou de dollar verder kunnen stimuleren. De inflatie zou positief kunnen verrassen, want volgens ons hebben economisten de recente stijging van energieprijzen nog niet in hun verwachtingen ingeprijsd. Het debat zou de laatste nagel van de doodskist voor het mogelijke presidentsschap van Trump moeten zijn. Zijn achterstand in de opiniepeilingen is intussen te groot om nog in te halen. De combinatie van deze twee zaken zou de weg moeten vrijmaken voor een renteverhoging door de Federal Reserve in november of december en twee of drie keer in 2017. Dit is nog steeds meer dan wat de markten momenteel inprijzen.

GBP

Ondanks de blijvende volatiliteit waren er deze week hoopvolle signalen voor de stabilisatie van het pond tegenover Europese valuta’s. Anderzijds daalde het ook wel tegenover de Amerikaanse dollar. Ook in het Verenigd Koninkrijk wordt het een interessante week op gebied van data. Op dinsdag zullen we de Britse inflatiecijfers van de maand september te zien krijgen. We verwachten een positieve uitkomst die ervoor zou kunnen zorgen dat de markten een renteverlaging door de Bank of England niet meer inprijzen. Dit in combinatie met het goedkope pond zal het naar onze mening moeilijk maken om nog verder te dalen.

Abonneer u hier en ontvang onze valuta-updates via e-mail

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.