Italiaans referendum drukt euro

Enrique Díaz-Álvarez06/dec/2016Valuta-updates

Na een tamelijk kalme week sloeg de stemming zondagavond om als een blad aan de boom. De Italiaanse kiezers hebben het politieke hervormingsvoorstel tijdens het referendum massaal afgewezen.

Hoewel de uitslag niet onverwacht kwam zijn de gevolgen voor het Italiaanse establishment veel groter uitgevallen dan de meest pessimistische voorspellingen. Premier Renzi is afgetreden en dat brengt het vooruitzicht van nieuwe verkiezingen met zich mee met dan een mogelijke winst voor de Euro sceptische partijen.

Scherpe reactie

De reactie op de financieel markten kwam onmiddellijk en was snoeihard. Deze tekst is geschreven tijdens de late handelsuren in Azië. De euro schommelde op dat moment rond de 20-jarige laagterecords, terwijl het Britse pond sterling ongeveer 05% lager noteerde ten opzichte van de dollar en ongeveer evenveel hoger ten opzichte van de euro.

Hamvraag

De hamvraag op de markten is nu: komen er nieuwe verkiezingen in Italië… Als dat zo is komt dat op een kalender te staan die al bol staat van de politieke risico’s. Dat is beslist geen gunstig voorteken voor de euro en wij herhalen daarom onze voorspelling dat de munt ergens in het eerste kwartaal van 2017 pariteit ten opzichte van de dollar zal passeren.

Daverend Nee

Het daverende ‘Nee’ van het Italiaanse referendum zal ongelukkigerwijs het tamelijk positieve nieuws overschaduwen dat we de afgelopen weken uit Europa hebben gezien. Zo hebben we afgelopen week vernomen dat de werkloosheid in november eindelijk door de psychologische grens van 10% is gezakt. Nog belangrijker was dat de neerwaartse trend die sinds de zomer is ingezet overtuigend is doorgetrokken. Hoe dan ook, de politieke risico’s zullen de markten, maar ook de politieke beleidsmakers voorlopig in hun ban houden. Het groter dan verwachte verlies voor het Italiaanse establishment komt op een delicaat moment. Italiaanse banken zitten midden in het herkapitalisatieproces én het proces om hun balansen op te schonen. De ECB zal zeker proberen een constructieve rol op dit punt te spelen en wij verwachten dan ook dat het opkoopprogramma met tenminste zes maanden zal worden verlengd, terwijl ook de mogelijkheid om meer assets op te kopen wordt verruimd.

Topweek voor Pond

Het Britse pond had vorige week de beste week in maanden. Verscheidene overheidsdienaren sloegen een voorzichtiger toon aan over de onderhandelingen met de Europese Unie, daarbij benadrukkend dat toegang houden tot de gemeenschappelijke markt inderdaad het belangrijkste doel van de onderhandelingen met de EU over de Brexit zal zijn. Wij vonden de uitspraak van premier May dat de noden van het Britse bedrijfsleven voorop staan tijdens die onderhandelingen vooral bijzonder geruststellend. Wij houden vast aan onze voorspelling dat het pond in het eerste halfjaar van 2017 zal oplopen naar een koers van 1,25 ten opzichte van de euro.

Horde genomen

De laatste horde op weg naar een renteverhoging in de VS is afgelopen vrijdag genomen. Hoewel het payrolls report over november een enigszins tegengesteld plaatje liet zien is het totaalbeeld duidelijk: de Amerikaanse arbeidsmarkt ontwikkelt zich nog steeds uitstekend. Zowel het maandcijfer als het driemaands gemiddelde bleven net onder de 180.000 nieuwe banen op maandbasis steken. De werkloosheid daalde met een ongewoon groot percentage van 0,3 naar 4,6%. Daarentegen daalde de uurlonen met 0,1%, waarmee de jaarlijkse groei terugliep naar 2,5%. Wij verwachten dat deze tegenvallers in de komende maanden grotendeels worden weggewerkt. De arbeidsmarkt ontwikkelt zich goed en een toenemende inflatiedruk houdt in dat de Fed de rente in een langzaam maar gestaag tempo kan gaan verhogen, te beginnen met 0,25% in december.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.