Dreun voor euro klinkt nog na

Enrique Díaz-Álvarez12/dec/2016Valuta-updates

Een onverwacht gematigde toon uit de december vergadering van de Europese Centrale Bank zorgde afgelopen week voor een dreun in het gezicht van de euro.

De verlenging van het opkoopprogramma met negen maanden en een duidelijk zicht op een nóg langere periode betekent dat de negatieve eurorentes tot in 2018 voort zullen duren.

Tegenstelling

Daartegenover staat dat de Federal Reserve volgende week een renteverhoging zal aankondigen; wij verwachten bovendien dat die gevolgd zal worden door een opwaartse herziening van de verwachtingen in het spoorboekje met renteverhogingen voor 2017. De daardoor oplopende verschillen in rente aan beide kanten van de oceaan zet een geweldige druk op de euro, die afgelopen week danook daalde ten opzichte van alle belangrijke peers.

Recordhoogtes

Niet alleen de G10 valuta’s, maar ook aandelen en bedrijfsobligaties vervolgden hun recordreeksen. De feestelijke stemming sloeg ook over naar de valuta’s van opkomende markten. Met name de Latijns Amerikaanse munten stegen afgelopen week geweldig tegenover de euro.

Positief nieuws

Een serie ‘dovish’ verrassingen van de kant van de ECB gaf de euro afgelopen week een klap. Ten eerste was daar de verlenging van het opkoopprogramma met negen maanden in plaats van de verwachte zes maanden. Zelfs ondanks het feit dat de hoeveelheid opgekochte obligaties omlaag gaat van 80 miljard per maand naar 60 miljard betekent dit per saldo dat €540 miljard aan assets wordt opgekocht tegen de eerder geplande €540 miljard. Een andere positieve verrassing was het opheffen van de rente-vloer. De ECB mag nu obligaties opkopen zelfs wanneer deze lager renderen dan het deposito-tarief, dat nu op -0,4% staat. Verder bleef de inflatieverwachting grotendeels ongewijzigd. Menig econoom had ten minste een bescheiden opwaartse herziening verwacht.

Pariteit in zicht

Hoewel dit alles meer ‘dovish’ uitviel dan verwacht, betekent dit resultaat niet dat onze verwachting wezenlijk verandert dat de euro zal blijven depreciëren en dat de euro ergens in het eerste kwartaal van 2017 pariteit ten opzichte van de dollar zal bereiken.

Economie VS groeit

De durable goods orders en de fabrieksorders in oktober vormden een positieve verrassing en ondersteunen onze mening dat de Amerikaanse economie in een nog hoger tempo groeit, terwijl enige fiscale stimulans van de kant van de regering Trump of uitgaven voor infrastructurele werken nog moet komen.

Terwijl de markten een renteverhoging met 0,25% al volledig hebben ingeprijsd zullen handelaren de uitlatingen van het FOMC na de vergadering grondig analyseren. Als altijd denken wij dat de belangrijkste informatie te halen valt uit de zogenaamde ‘dots plot’ waaruit af te lezen valt welke mening de leden hebben over het toekomstige pad van renteverhogingen. Wij verwachten de eerste opwaartse herziening in jaren te zullen zien in dat pad. Wij denken bovendien niet dat de markten deze ontwikkeling hebben ingeprijsd en voorzien dan ook dat de vergadering een verdere impuls zal geven aan de opmars van de dollar tegenover de belangrijke G10 peers.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.