Dot plot geeft dollar vleugels

Enrique Díaz-Álvarez19/dec/2016Valuta-updates

We hebben er al enige tijd op gehamerd dat de zogenaamde ‘dots plot’ van de Federal Reserve van groot belang is. Ieder lid van het Committee wordt namelijk gevraagd om haar/zijn mening te geven over het meest waarschijnlijke pad dat de Fed de komende drie jaar zal volgen met renteverhogingen. En de valutamarkten ondersteunden vorige week onze visie.

De eigenlijke renteverhoging door de Fed was in feite een non event, want door iedereen verwacht. Maar de ‘dot plot’ vertelde de markt dat de Fed verwacht de rente aanzienlijk sneller te gaan verhogen dan ze in september nog dacht.

Verlies voor de yen

De dollar vloog omhoog op dat nieuws en eindigde de week met een dikke plus tegenover alle G10 valuta’s. De grootste verliezer was de Japanse yen doordat de traditionele correlatie tussen de Japanse en de Amerikaanse rente zichzelf herstelde.

Europees vertrouwen

De vertrouwensindices van het bedrijfsleven in Europa blijven verbeteren en wijzen op een snellere groei in de komende maanden. De combinatie van een ultraruim beleid van de ECB en de waardedaling van de euro zal in onze visie de economieën in de Eurozone de zo gewenste steun in de rug blijven geven.

In de komende maanden echter zullen de valutakoersen vooral gestuurd worden door renteverschillen, waardoor de betere economische vooruitzichten niet genoeg zijn om onze negatieve visie ten aanzien van de euro al te wijzigen. Maar de betere geluiden omtrent de economie van de Eurozone moeten beslist wel in de gaten gehouden worden.

Pariteit in zicht

Zoals algemeen werd verwacht verhoogde het FOMC de rente met 0,25% in een unaniem besluit. Het onderschreef ook onze verwachting voor een hardere lijn inzake de vooruitzichten vergeleken met die van september. In de media wordt nu aangenomen dat uit de dot plot van de FOMC-leden kan worden afgelezen dat de rente in 2017 nu drie keer zal worden verhoogd, tegen de verwachting van twee verhogingen in september. Dat is zonder meer bullish voor de dollar. Wij wijzen daarbij op het feit dat de marktrentes voor de korte termijn in de VS nog aanzienlijk onder de verwachtingen van de Federal Reserve zelf liggen. Aangezien die verwachtingen opwaarts worden bijgesteld zal het groter wordende gat tussen het monetaire beleid aan beide kanten van de oceaan zwaarder gaan drukken op de euro en wij bevestigen danook onze voorspelling dat de euro ergens in het eerste kwartaal van 2017 de grens van een op een tegenover de dollar, ofwel de pariteit, zal doorbreken.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.