Inflatie eurozone groeit en dollarrally houdt aan

Enrique Díaz-Álvarez11/jan/2017Valuta-updates

Afgelopen week zagen we aanvankelijk een tegendraadse rally, iets wat we vaker zien wanneer teveel beleggers eenzelfde positie hebben ingenomen (in dit geval voor een opwaardering van de dollar), en de zaak oververhit raakt.

Alle grote valuta’s stegen tegenover de greenback, aangevoerd door de euro en de grondstoffen-afhankelijke munten, zoals de Braziliaanse reaal en de Australische dollar.

Banenmotor helpt dollar

Echter, het ondubbelzinnig sterke payroll report over december maakte een einde aan deze rally. Tegen het slot van de handel had de dollar vrijdag bijna het gehele verlies weer ingelopen.

Peso de klos

Het slechtst deed afgelopen week de Mexicaanse peso het, omlaag getimmerd naar alweer een all time low door signalen dat Trump’s uitlatingen over protectionisme niet allen maar retorisch zijn.

Inflatie Eurozone groeit

De belangrijkste indicatoren uit de Eurozone bevestigden een stevige en duurzame keer ten goede. Zoals in Engeland, waar de indices voor het zakenleven in december aantoonbaar verbeterden en nu wijzen op een groei van 2 tot 2,55. En belangrijk voor de ECB, de inflatie leefde afgelopen maand weer op. De kerninflatie steeg met 0,1% naar 0,9% voor het hele jaar. Nog steeds te laag naar de smaak van de ECB, maar wij zijn er van overtuigd dat het dieptepunt achter ons ligt en dat de trend stevig opwaarts omhoog gericht is.

Wij bij Ebury kunnen waarschijnlijk de uitdrukking “monetary policy divergence”, waarmee we de belangrijkste drijfveer beschrijven achter de waardestijging van de dollar tegenover de euro. Die uitdrukking gebruikt nu iedereen, met name als we in afwachting zijn van de notulen van de vergadering van de ECB in december. De markten zullen vooral uitkijken naar signalen voor de mate van consensus in de veranderingen die ze geïntroduceerd heeft en met name naar de mate waarin er oppositie bestaat tegen deze maatregelen van de kant van de Bundesbank.

Sterke arbeidsmarkt

De verkoopgolf in de dollar werd vrijdag gestopt na de publicatie van alweer een sterk beeld van de Amerikaanse arbeidsmarkt. In december werden er 157.000 nieuwe banen gecreëerd en er waren positieve bijstellingen voor de cijfers van de voorgaande maanden. En wellicht nog belangrijker, de verkrappende arbeidsmarkt begint loonstijgingen te voeden. De lonen stegen met 2,9% in 2016, het hoogste tempo sinds de financiële crisis van 2008-9. Maatregelen om de
werkloosheid aan te pakken en de arbeidsparticipatie te vergroten leidden over de hele linie ook tot verbeteringen.

Dollarrally houdt aan

Dit rapport geeft overduidelijk aan dat onze voorspelling van ten minste drie renteverhogingen door de Fed en een voortzetting van de dollarrally in de eerste helft van 2017 nog steeds op koers ligt.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.