Markt rekent op renteverhoging VS

Enrique Díaz-Álvarez07/mrt/2017Valuta-updates

Afgelopen vrijdag zorgde Fed-voorzitter Yellen toch nog voor een verrassing. In haar speech liet zij een onmiskenbaar stevige toon horen, die duidt op een renteverhoging in maart.
Met deze mogelijkheid werd door de markt wel rekening gehouden, maar de kans werd ingeschat op minder dan 25%. Ook hadden maar weinig economen en strategen meer dan twee renteverhogingen in hun voorspellingen staan. Nu, vooruitlopend op de maart-vergadering van de Fed, wordt de kans op een renteverhoging in maart nu ingeschat op bijna 100% en de voorspellers hebben hun inschattingen op meerdere renteverhogingen drastisch naar boven bijgesteld.

Dollar stijgt

Stijgende rentes in de VS stuwden de dollar afgelopen week omhoog tegenover de meeste G10-valuta’s. Er waren echter twee opvallende uitzonderingen. De euro wist de week onveranderd af te sluiten tegenover de greenback, wat wellicht een teken is dat handelaren er steeds meer van overtuigd raken dat Le Pen niet de volgende Franse president zal worden.

Peso topper

De Mexicaanse peso was opnieuw de best presterende grote valuta met een stijging van 2 tot 5% tegenover de belangrijkste tegenstrevers na positief getinte uitlatingen over de Nafta heronderhandelingen vanuit het Amerikaanse departement van Handel.

Verkiezingen

Deze week zal de aandacht binnen de Eurozone verdeeld zijn tussen de verkiezingen in ons land en die in Frankrijk. Maar ook de ECB-vergadering van vrijdag zal de aandacht opeisen. Wij verwachten weinig verandering in Draghi’s vriendelijk klinkende retoriek. Gegeven de relatief sterke ontwikkeling van de euro de laatste tijd, die grotendeels werd ingegeven door de verwachting dat hij zijn toon wél zou wijzigen, zou dit de aanleiding kunnen zijn voor hernieuwde zwakte in de gemeenschappelijke munt.

Payrolls Report

Het banenrapport dat vrijdag naar buiten komt zal weinig impact hebben, verwachten wij. De algemene verwachtingen zijn namelijk grotendeels in lijn met onze verwachtingen. Wij letten met name op de uurlonen, waar wij een flinke sprong omhoog verwachten, wat geheel in lijn zou zijn met de sprong omhoog in de inflatiecijfers en andere prijsopdrijvende ontwikkelingen.
Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.