Valutamarkt kijk naar verkiezingen

Enrique Díaz-Álvarez14/mrt/2017Valuta-updates

Afgelopen week hielen de dollar en de euro elkaar nagenoeg in evenwicht. Dit ondanks de vrijwel zekere renteverhoging komende week in de VS en weer een sterk banenrapport dat vorige week in de VS werd gepubliceerd.
De euro kreeg een stevige steun in de rug door het gematigde optimisme van Draghi tijdens de persconferentie na afloop van de ECB-vergadering. Maar ook door het groeiende vertrouwen dat in Frankrijk Macron de race om het Frase presidentschap zal gaan winnen.

Olieprijs onder druk

Het gevolg hiervan was dat de euro en de dollar zij aan zij terrein wonnen ten opzichte van de andere grote valuta’s. De munten van de opkomende markten leden daarentegen de grootste verliezen. Het effect van de hogere rendementen op de Treasuries en de veiligste Europese staatsobligaties versterkte de zwakte in de olieprijs en de prijzen van industriële grondstoffen. Als gevolg daarvan verzwakte de handelspositie van de meeste opkomende economieën.

Optimistische Draghi

De ECB hield het beleid donderdag, zoals verwacht, onveranderd. Maar, hij sloeg een bescheiden optimistische toon aan. President Draghi erkende dat de balans in de risico’s voor de Europese economie is verbeterd en verklaarde de strijd om de inflatie gewonnen. De Europese gemeenschappelijke munt werd ook gesteund door berichten afgelopen vrijdag dat de Raad de mogelijkheid van een renteverhoging heeft besproken voor het einde van de kwantitatieve verruiming. Draghi stelde echter dat de verhoogde verwachtingen van de ECB voor de inflatie overeenkwamen met het ‘volledig implementeren’ van het beleid van de ECB en dat dit de mogelijkheid voor een renteverhoging in 2017 lijkt te verkleinen.

Verkiezingen

Deze week zal de aandacht vooral gericht zijn op de Nederlandse verkiezingen komende woensdag en de publicatie van inflatiecijfers op donderdag.

Rente in VS

Beter dan verwachte cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt lijken een renteverhoging met 0,25% woensdagavond te garanderen. Woensdag houdt de Federal Reserve de maart vergadering. Dit is echter volledig door de markt ingeprijsd en zou daarom een beperkte impact moeten hebben. Veel belangrijker is de toon van de uitlatingen van het FOMC en van voorzitter Yellen tijdens haar persconferentie na afloop van de vergadering. De markten zullen met name de reactie op de sterke arbeidsmarkt, die volledige werkgelegenheid nadert, afwegen, maar ook de reactie op de stijgende kerninflatie en de opmars op de aandelenmarkten, die door het welvaartseffect daarvan de consumptie neigen te versterken. Wij verwachten dat de ‘dot plot’ een verhoging van het aantal renteverhogingen in 2017 zal vergroten naar vier en nog eens vier in 2018. Economen en handelaren hebben hun verwachtingen voor renteverhogingen door de Fed onlangs scherp opwaarts bijgesteld, maar wij denken dat zij nog steeds achter de feiten aanlopen en zien mogelijkheden voor een significante stijging van de dollar na de vergadering van woensdag.
Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.