Steun voor de dollar

Enrique Díaz-Álvarez04/apr/2017Valuta-updates

Onze mening dat de verwachtingen voor een renteverhoging door de ECB onterecht waren werd vrijdag enigszins bevestigd. De inflatie in de Eurozone kwam verrassend lager uit en de belangrijke kerninflatie, exclusief voeding en energie, zakte terig naar 0,7%, nog maar net boven het all time low van 0,6%.
De euro was halverwege de week al wat teruggezakt nadat de ECB de bovengenoemde verwachtingen al temperde, maar de cijfers van vrijdag zorgden ervoor dat de euro de week tegenover de dollar scherp lager eindigde.
<h3>Rand stort in</h3>
De Zuid-Afrikaanse rand was vorige week de grootste verliezer en zakte liefst 6% in op het nieuws dat president Zuma zijn goed gewaardeerde minister van financiën Gordhan had ontslagen en daarmee de mogelijkheid aangaf voor het laten vieren van de monetaire en fiscale teugels in het land.
<h3>Geen renteverhoging</h3>
De kans op een renteverhoging door de ECB is afgelopen week naar de verdere toekomst verschoven. De combinatie van een discrete poging van de ECB om deze verwachting te dempen en de zwakke inflatiecijfers over maart vormden een duidelijke tegenslag voor de euro. De inflatie zakte van 2 naar 1,5%. Maar belangrijker nog, de stabielere kerninflatie zakte terug van 0,9% naar 0,7%. Daarmee werden vraagtekens gezet bij de optimistische verwachtingen die uit de voorspellingen van de ECB zelf voortvloeiden. Tenzij we de inflatie in de komende twee maanden flink zien opveren, zullen we waarschijnlijk een neerwaartse herziening zien tijdens de juni-vergadering van de ECB en dat zal zeker een neerwaartse druk op de euro gedurende de rest van het jaar leggen.
<h3>Trump zorgt voor onrust</h3>
Begin vorige week woog pessimisme over verdere fiscale maatregelen door de regering Trump zwaar op de dollarkoers. Maar de positieve economische verrassingen en het constante geroffel op de trommel door de Federal Reserve in diens commentaren waren genoeg om de verwachtingen voor een renteverhoging en daarmee steun voor de dollarkoers weer terug te brengen. De tegenstelling tot de juist erg ‘dovish’ uitlatingen van de ECB toonde het enorme verschil in het monetaire beleid aan beide zijden van de oceaan weer eens aan en bracht de dollar uiteindelijk weer terug naar het midden van de recente range.
<h3>Cijferreeks</h3>
Na een paar rustige weken zullen belangrijke macro-economische cijfers de markt deze week zeker gaan beïnvloeden. Dat zijn de Tankan index in Japan, de Chinese PMI, en – uiteraard – de zo belangrijke Amerikaanse cijfers over de arbeidsmarkt die vrijdag worden gepubliceerd. Nogmaals, die laatste cijfers zullen op een goudschaaltje worden gewogen. Ieder teken van een verder verkrappende arbeidsmarkt zal eindelijk zorgen voor loonstijgingen, iets waarop de Federal Reserve zo hoopt.
Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van <a href=”www.ebury.com”>Ebury</a> in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.