Valutamarkt kijkt naar inflatie

Enrique Díaz-Álvarez11/apr/2017Valuta-updates

De komende week krijgen de markten een hele serie inflatiecijfers te verwerken. Met name uit de VS en uit Engeland, maar ook uit Zweden, Noorwegen en Polen komen cijfers.

Bevestiging

Tegen het einde van de week zullen we daardoor een beter inzicht hebben in de houdbaarheid van de bescheiden opleving van de wereldwijde inflatie. Het Britse inflatiecijfer is daarbij in het bijzonder belangrijk, omdat de Bank of England de markten verraste met een havikachtige toon. De verwachtingen voor een renteverhoging blijven opmerkelijk laag gespannen en nog eens een hoger cijfer voor de kerninflatie zou een herweging op de rentemarkten kunnen doen ontstaan die een sterke steun voor de koers van het pond sterling zou laten losmaken.

Afbouw

De afgelopen week steeg de dollar tegenover alle G10 valuta’s, met uitzondering van de Japanse yen. De Amerikaanse munt eindigde de week net onder het midden van de range die het volgde sinds de presidentsverkiezingen in november.
De katalysator waren de notulen van de Fed die woensdag werden gepubliceerd en het vrijdag gepubliceerde banenrapport over maart. Fed-officials waren tijdens de laatste vergadering gefocust op de vraag of en wanneer de afbouw zou moeten beginnen van de massieve voorraden aan obligaties die de centrale bank heeft opgebouwd gedurende het kwantitatieve verruimingsprogramma. Dat kwam voor de markt enigszins als een verrassing.

Tsjechische kroon

Afgelopen week zagen we ook een paar grote verschuivingen onder de munten van opkomende markten. De Tsjechische kroon steeg met bijna 2% tegenover de euro, terwijl de Zuid-Afrikaanse rand en de Turkse lira juist meer dan 2% in waarde terugvielen. De rand door het ontslag van de gerespecteerde minister van Financiën Gordhan, de lira op de geopolitieke angst die ontstond na de Amerikaanse bombardementen op een Syrisch vliegveld.

Euro zakt weg

Hoewel er geen belangrijk nieuws te melden was uit de Eurozone, brachten de beleidsmakers van de ECB de euro in het nadeel doordat zij de verwachtingen over een snelle renteverhoging te kop in drukten.
Het banenrapport in de VS gaf een verdeeld beeld, maar de markten gaven er de voorkeur aan zich te focussen op de positieve kanten. Teleurstellend was de creatie van banen, er kwamen in maart maar netto 98.000 nieuwe banen bij en ook waren er een paar negatieve bistellingen van eerder gepubliceerde cijfers. Maar aan de andere kant waren er scherpe dalingen te melden in alle werkloosheidscijfers en stegen de lonen met 2,7% ten opzichte van een jaar eerder.
Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.