Inflatienieuws drukt dollarkoers

Enrique Díaz-Álvarez18/apr/2017Valuta-updates

De vanwege de feestdagen verkorte afgelopen week bracht ons toch nog belangwekkend economisch nieuws uit de VS. De inflatie in maart bleek veel lager uit te komen dan de markten hadden verwacht.
Het gevolg was dat de treasuries op dit nieuws hard opliepen en de rendementen (die tegengesteld bewegen) naar de bodem vielen van de range die sinds de Amerikaanse presentsverkiezingen gold.

Zwakkere dollar

De dollar had een moeilijke week, maar gegeven de bewegingen op de markten is het signaal positief dat de munt de week tegenover de euro nagenoeg onveranderd afsloot, hoewel de munt tegenover de andere G10 valuta’s wel terrein verloor.

Yen profiteert

Niet verrassend dat de yen het meeste profijt trok van de lagere Amerikaanse rentes. De Japanse munt steeg tegenover alle belangrijke munten, met uitzondering van de Zuid-Afrikaanse rand, die een spectaculair herstel doormaakte na de verkoopgolf na het ontslag van de gerespecteerde minister van Financiën in de week daarvoor.

Tegenvallende cijfers

Cijfers uit de VS waren afgelopen week aanzienlijk zwakker dan verwacht. De beweeglijke cijfers over de detailhandelsverkopen lieten voor de tweede achtereenvolgende week een daling zien, hoewel de minder beweeglijke indicator zonder de verkopen van auto’s en benzine nog steeds positief was. Minder makkelijk te negeren was de grote tegenvaller in de inflatiecijfers. Het cijfer kwam uit op 2,4% vergeleken met een jaar gelede en dat was 0,2% lager dan verwacht. Belangrijker nog was de kerninflatie (exclusief voeding en energie) die in maart met 0,1% daalde en daarmee 0,3% lager uitviel dan waarop was gerekend.
Daar kan overigens wel bij worden aangetekend dat een groot deel van die tegenvaller werd veroorzaakt door een eenmalige factor: de grootste daling in het gebruik van draadloze telefoniediensten in de geschiedenis. Maar zelfs als deze factor buiten beschouwing zou worden gelaten zou het cijfer nog achter zijn gebleven bij de verwachtingen.

Franse verkiezingen

De komende week wordt een belangrijke voor de euro. Woensdag worden er belangrijke speeches gehouden door beleidsmakers van de ECB. En vrijdag krijgen we de PMI index, de belangrijkste indicator voor de economie in de Eurozone. En dan zondag, de eerste ronde in de Franse presidentsverkiezingen. Het belangrijkste gevaar is dat Le Pen en Mélenchon samen op gaan trekken voor de tweede ronde. Weliswaar is de kans niet groot, maar toch belangrijk. Zodra de resultaten bekend zijn komen we met een update, want die zullen de start van de week in Azië zondag wel interessant maken.
Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.