Franse presidentsverkiezingen 23 April - 7 Mei 2017

Enrique Díaz-Álvarez19/apr/2017Valuta-updates

Wat te verwachten van de Franse presidentsverkiezingen?

De eurosceptischen en populisten werden steeds meer populair na de Brexit stemming in Groot-Brittannië en presidentsverkiezingen van Donald Trump’s in de Verenigde Staten vorig jaar. De volgende belangrijke verkiezingsstrijd zal plaatsvinden in Frankrijk, waar de verkiezingscampagne officieel begon, voor de langverwachte presidentsverkiezingen in het land.

De stijging van de steun voor de extreem-rechtse, anti-EU kandidaat, Marine Le Pen, heeft investeerders bezorgd gemaakt sinds Le Pen een referendum over de toekomst van het land in termen van Europa en de EU heeft beloofd. Marine Le Pen blijft bovenaan in de stemintenties in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Dit verklaart de druk op de euro in de afgelopen weken (figuur 1), terwijl de markt de mogelijkheid ziet dat de kandidaat van het Nationaal Frond wordt benoemd als de nieuwe president van het land in mei.

Figuur 1: EUR/USD en Euro Index Volume verhandeld (April ’16 – April ’17)

Bron: Thomson Reuters Datastream Date: 12/04/2017

Wie zijn de kandidaten in de race?

Jean-Luc Mélenchon [France Insoumise]

De steun voor Jean-Luc Mélenchon, leider van de uiterst linkse partij La France insoumise, is toegenomen in de afgelopen weken. Mélenchon, dankzij de succesvolle tv-activiteiten in het laatste debat waarin hij naar voren kwam als winnaar in de peilingen, is van een underdog status naar die van een geloofwaardige kandidaat gegaan in de afgelopen dagen. Net als Le Pen, heeft Mélenchon een referendum over de aanwezigheid van Frankrijk in de EU voorgesteld.
Kans om te winnen: 10/1 (9%)

Emmanuel Macron [En Marche!]

Als Centrist en oud-minister van Economische Zaken, werd Emmanuel Macron de onverwachte favoriet van de verkiezingen van dit jaar. Voor Macron, begonnen de kansen om de president te worden serieus te stijgen vorig jaar, toen hij scheidde van de Socialistische Partij Francois Hollande en zijn eigen beweging startte in maart! Zijn plannen om de belastingen te verminderen en de uitgaven voor de openbare infrastructuur te verhogen hebben gewerkt in termen van de peilingen, waardoor ze ongeveer tien procentpunten zijn toegenomen gedurende de laatste vier maanden. Zijn onervarenheid in de politiek en haar banden met grote bedrijven, waaronder IB Rothschild kunnen tegen hem spelen.
Winstkansen: 4/5 (55%)

François Fillon [Les Républicains]

De conservatieve François Fillon heeft een aantal roerige maanden geleden op de campagne. Gekweld na een reeks van beschuldigingen, heeft Fillon zijn favoriete positie ingewisseld voor een derde plaats, vrij ver verwijderd van de eerste twee, in slechts enkele weken. In januari publiceerde de satirische krant, The Chained Duck, de eerste van de twee artikelen die beweren dat Fillon zijn vrouw en twee van haar kinderen op de openbare loonlijst had geplaatst, door het creëren van fictieve banen, en zo bijna 900 000 verdienden voor belastingen.
Winstkansen: 4/1 (20%)

Marine Le Pen [Front National]

De mogelijkheid dat de nationale leider van het uiterst rechtse Front National, Marine Le Pen, de Franse presidentsverkiezingen wint, is gegaan van ondenkbaar statuut naar plausibel in de afgelopen maand. Le Pen lijkt zeer waarschijnlijk naar de tweede ronde van de stemming door te gaan en als ze de verkiezingen wint, heeft ze toegezegd om een referendum over het toebehoren van het land tot de EU en de euro te houden. Onnodig te zeggen dat het referendum “Frexit” in de tweede economie van de eurozone ernstig doet twijfelen aan de houdbaarheid van de valuta op de lange termijn.
Winstkansen: 11/4 (27%)

Wie loopt op kop volgens de laatste peilingen?

In tegenstelling tot het stemsysteem in de meeste landen van Europa, wordt de Franse president verkozen in twee rondes. 11 kandidaten zullen strijden in de eerste ronde op zondag 23 april. Het staat vast dat geen van de kandidaten een meerderheid won. De twee kandidaten met de meeste stemmen zullen zich confronteren in de tweede ronde op 7 mei.

Het stemgedrag in de eerste ronde blijft opvallend strak. Le Pen en Macron, nek aan nek gedurende enkele maanden, zouden kunnen concurreren in de tweede ronde. In het begin van april, verkondigden de polls Le Pen met 23,9% van de stemmen in de eerste ronde, gevolgd door Fillon en Mélenchon met respectievelijk 18,7% en 17,1% van de stemmen (Figuur 2).

Figuur 2: Eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen (Februari 2017 – April 2017)
<a href="

Bron: Thomson Reuters Datastream Date: 12/04/2017

Ook als Le Pen de eerste ronde zou winnen, blijft ze ver achter de stemmen van Macron en Fillon in de tweede ronde. Het laatste onderzoek door Le Monde/Cevipof voorspelt dat Macron Le Pen zou verslaan met 61% van de stemmen in de tweede ronde.

Bijna 40% van de kiezers zijn nog steeds onbeslist een paar dagen voor de verkiezingen. Besluiteloosheid in de eindstemming zou een belangrijke troef in de handen van Le Pen zijn. Aan de andere kant, zal de onthouding naar verwachting groeien met vijf miljoen kiezers ten opzichte van 2012. Dit is goed nieuws voor Le Pen, gezien het feit dat de oppositie partijen historische prestaties realiseren tijdens lage opkomst verkiezingen.

Wat zijn de te verwachten resultaten van de verkiezingen?

Gezien de onbetrouwbaarheid van de peilingen voor het Britse EU-referendum en de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten vorig jaar, zijn de beleggers bezorgd over de mogelijkheid dat Le Pen de kansen tart en de triomf haalt in de tweede ronde. De online voorspelling website Predictit, dat impliciete waarschijnlijkheid van politieke gebeurtenissen genereert, geeft momenteel Le Pen een kans van 30% om te winnen tegen een kans van bijna 60% voor Emmanuel Macron (figuur 3).

Het meest waarschijnlijke scenario blijft dat van Macron en Le Pen in de tweede ronde van de stemming in mei. De anti-Le Pen stem lijkt te heersen in de verkiezing van de tweede ronde, en met uitzondering van een belangrijke politieke ontwikkeling in de komende dagen, lijkt de winnaar van de Franse presidentsverkiezingen Macron te worden.

Er is echter een nieuwe ontwikkeling in de afgelopen dagen: de mogelijkheid dat Mélenchon, de kandidaat van extreem links, vlak voor Macron en Fillon eindigt, en de beslissende ronde met Le Pen voert. Terwijl hij momenteel nog duidelijk achter Macron in de peilingen van de eerste ronde staat, is de kloof aanzienlijk kleiner geworden, gemiddeld 5 punten vandaag. Dit betekent dat de mogelijkheid van een beslissende round Mélenchon-Le Pen bestaat, maar toch nog steeds zwak is, en de kans op het scenario van een overwinning in de verkiezingen van Marine Le Pen groter wordt.

Figuur 3: Pronostiek van Predictlt met betrekking tot de Franse presidentsverkiezingen (Januari ’17 – April ’17)

Bron: Thomson Reuters Datastream Date: 12/04/2017

Hoe hebben de markten gereageerd?

Tot nu toe lijkt het risico van de Franse presidentsverkiezingen zwaarder te zijn geanticipeerd door de obligatiemarkt dan door de valutamarkt. Na het bereiken van het hoogste niveau in 5 jaar in de afgelopen weken, blijft de spreiding tussen de obligaties van de Duitse en Franse schatkist hoog. Deze spreiding meet het verschil tussen het risico van het behouden van de Franse activa ten opzichte van hun Duitse equivalenten.

Figuur 4: Frankrijk/Duitsland verschil obligatierente (2014-2017)

Bron: Thomson Reuters Datastream Date: 12/04/2017

Tot nu toe, zijn wij van mening dat de valutamarkten de mogelijkheid van een overwinning van Le Pen niet voldoende hebben onderzocht na de nederlaag van de extreem-rechtse leider Geert Wilders tijdens de recente Nederlandse verkiezingen. De reactie van de valutamarkt was vrij beperkt als gevolg van de propaganda van de terreur aanslagen in het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Duitsland, die meestal leidt tot een versterking van populistische partijen. Tot nu toe hebben we geen significante beweging op het EUR/USD paar gezien, die vooral werd beïnvloed door de verschillen tussen het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank en de Federale Reserve.

In het geval van een onverwachte overwinning van Marine Le Pen, verwachten we een scherpe daling van de Euro ten opzichte van alle belangrijke valuta. Dit zou onze vooruitzichten voor de gemeenschappelijke munt aan pariteit met de Amerikaanse dollar gedurende het jaar bevestigen. We verwachten ook dat de beleggers wegdraaien van riskantere activa uit opkomende markten om te komen tot een veilige haven valuta’s, zoals de Japanse yen en de Zwitserse frank.

We zien dat Le Pen nog steeds niet in staat is om de tweede ronde van de verkiezingen te winnen en dus zullen we waarschijnlijk een verhoging op korte termijn van de euro zien. Enquêtes kunnen fouten maken, zoals in het geval van Brexit en de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten, maar ze overschrijden zelden meer dan twintig punten foutmarge.
Bovendien blijft de mogelijkheid van Mélenchon – Le Pen een aanzienlijk risico in de tweede ronde. De recente stijging in de peilingen van de extreem-linkse kandidaat werd bijna geplaatst in de foutmarge voor de tweede plaats in de eerste ronde. Terwijl polls ook een comfortabele voorsprong aan Mélenchon geven ten opzichte van Le Pen in de tweede ronde, zou zijn overwinning de Europese status quo in gevaar brengen. Terwijl het meest waarschijnlijke scenario de overwinning van Macron blijft, geloven we dat we het kleine, maar reëel risico van een overwinning door Mélenchon niet voldoende geanticipeerd hebben in de gemeenschappelijke munt.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.